Celé BMW bolo v nedeľu ako na ihlách. Svedčí o tom fakt, že automobilka vydala tlačovú správu o výsledku hlasovania ešte v ten večer a radosť zástupcov nemala konca.

Obyvatelia Strasskirchenu hlasovali pre spoločnú budúcnosť s BMW, využívame príležitosť, ktorú ponúka transformácia smerom k elektrickej mobilite,“ nechal sa počuť Milan Nedeljković, člen predstavenstva zodpovedný za výrobu.

Pri pohľade na výsledky to skutočne vyzerá, že miestni nakoniec s novou továrňou nemajú problém. Referenda sa zúčastnilo 77 percent právoplatných voličov a viac ako 75 percent z nich hlasovalo za výstavbu závodu na batérie.

Jasný výsledok hlasovania ukazuje, že mnohí obyvatelia podporujú investície do nových technológií orientovaných na budúcnosť i budúcich pracovných príležitostí,“ dodala Ilka Horstmeier, členka predstavenstva zodpovedná za ľudské zdroje a nehnuteľnosti a pripomenula, že tým „dnes vysielajú dôležitý signál pre celé priemyselné Nemecko“.

BMW uvádza, že po dokončení továrne v nej bude pracovať 1600 zamestnancov, približne 70 percent z nich sa do Strasskirchenu presunie z iných pobočiek koncernu. O nejakom dochádzaní na veľké vzdialenosti podľa všetkého nie je reč, automobilka píše, že „v okruhu plánovaného miesta dnes žije 7500 zamestnancov BMW“.

Výrobca získal pozemok s rozlohou 105 hektárov v intravilánoch obcí Strasskirchen a Irlbach vo februári tohto roka a má predkupné právo na ďalších 29 hektárov, ak by potreboval produkciu rozšíriť.

Ako by ste v podobnom prípade hlasovali vy?

Mimochodom, bolo zaujímavé pozrieť sa tiež na výsledok vášho hlasovania v ankete zverejnenej pred víkendom. Zúčastnilo sa ho 180 z vás, 47 percent by v podobnom referende hlasovalo za výstavbu továrne, 52 percent by bolo proti. Žeby už slováci mali dosť automobilových tovární? Alebo je tu skôr problém v tom, že táto má vyrábať len EV?

zdroj: BMW