Diaľničná križovatka Triblavina bola v médiách už veľakrát. Pamätám si, že keď ju začali stavať, na tabuli vedľa staveniska bol údaj o dokončení v roku 2017. S prekreslovaním diaľnice D1 z kolektorov na plnohodnotnú 4 prúdovku však museli zmeniť aj túto križovatku a tak stavba dlhé obdobie len stála. S viac než 4 ročným mešakaním je konečne realitou.

Mimoúrovňová križovatka Triblavina je na 18. km diaľnice D1, má 5 vetiev a súčasťou sú aj 2 turbo-okružné križovatky. Kto jazdí denne po D1 okolo tejto stavby, tomu určite neunikol pohľad na novovznikajúce haly. Okrem obyvateľov dedín tak budú túto križovatku využívať navyše denne aj desiatky nákladných áut.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Budujú aj prepojenie s Chorvátskym a Slovenským Grobom

NDS prezradila, že v predpandemickom období boli denné intenzity dopravy na D1 v okolí Triblaviny na úrovni 78 tisíc áut (najvyťaženejšie dni). Dnes je to približne na úrovni 68 tisíc vozidiel/deň. Okrem prepojenia diaľnice so Starou Seneckou však Bratislavská župa zabezpečuje aj prepojenie s obcami Chrovátsky a Slovenský Grob. Ide o prvú etapu obchvatu obcí, ktorý bude dokončený na jeseň 2022.

Žiadne obmedzenie tranzitnej dopravy

Otvorenie úseku v piatok pred sviatkom bolo asi pragmatické, nízka intenzita vozidiel prichádzajúcich do Bratislavy nijako negatívne neovplyvnila dopravu na D1 ani Starej Seneckej. Uvidíme, čo s tým spraví bežný pracovný týždeň od utorka, keď začnú diaľnicu využívať motoristi z dedín (pozor, treba mať diaľničnú známku), prípadne tranzit, ktorý môže zahltiť Starú Seneckú. Toho by som sa obával asi najviac. Asi si to musíme na pár týždňov vyskúšať. Z križovatky Triblavina totiž nie je obmedzenie zjazdu pre žiadnu dopravu. Je veľmi možné, že pri ešte niekoľko rokov neexistujúcej križovatke D1/D4 budú mnohí motoristi a tranzitná nákladná doprava, ktorá nesmeruje do hlavného mesta, ale do Maďarska, Rakúska a ďalej na juh či západ využívať práve troj kilometrový úsek po Seneckej ceste medzi obcami Bernolákovo a Ivanka pri Dunaji. Cesta, ktorej prestavbu na 4-prúdovku sľúbila už pred 5 rokmi predošlá vláda a doposiaľ sa vo veci nezačalo realizovať vôbec nič je už viac než dekádu preťažená hlavne v ranných a poobedných hodinách už žiadnu extra premávku neznesie. Budeme preto sledovať, čo sa bude na tejto ceste najbližšie týždne diať a veríme, že nebudeme jediní.

Zdroj: NDS