Prvá veľká premiéra

Z Mníchova najnovšie dorazili správy, že novú platformu BMW pre elektrické vozidlá čaká debut v januári počas konferencie CES 2023 v americkom Las Vegas. Potvrdil to Nicolas Peter, finančný riaditeľ BMW.

Inžinieri BMW plánujú ukázať svetu koncept auta Neue Klasse, no nemusí ísť nevyhnutne o kompletné vozidlo. Možno sa dočkáme “len” interiéru, prípadne zvolia v BMW úplne iný prístup. Samotný zástupca BMW Peter skonštatoval, že chystaný koncept zvýrazní digitálnu expertízu automobilky.

Nemci vyvíjajú novú platformu čisto pre elektrické pohonné jednotky, pričom umožní aj podporu vodíkových palivových článkov. Výsadou „Neue Klasse“ má byť vysoká miera flexibility tak, aby inžinieri dokázali meniť dĺžku rázvoru na mieru potrebám rôznych druhov karosérie.

Vozidlá postavené na platforme majú dostať aerodynamickejší dizajn, ktorý pomôže optimalizovať ekonomiku prevádzky. BMW sľubuje, že príchod novej generácie batérií umožní 30-percentný nárast dojazdu v porovnaní so súčasnými elektromobilmi. Viac informácií o nových batériách nájdete v samostatnom článku.

Prvé vozidlo sa má pod hlavičkou “Neue Klasse” vyrábať v závode v maďarskom Debrecíne, a to od roku 2025. O rok neskôr, od roku 2026, sa pridá aj existujúci závod v nemeckom Mníchove. Šéf BMW Oliver Zipse v minulosti uviedol, že nová platforma bude debutovať v kompaktnom sedane a športovom SUV.

Zdroj: Motorauthority