Elon Musk nepatrí k ľudom, ktorí by verejne priznávali svoje chyby. O to prekvapivejší bol jeho nedávny Tweet, kde uznal pochybenie v súvislosti s Teslou Model X. Poďme na to ale pekne poporiadku.

Začiatkom roka 2021 automobilka predstavila moderzinované modely S a X. Facelift to však bol podľa všetkého celkom zásadný a pod mierne upraveným zovňajškom malo ísť o veľké zmeny. Tento fakt si vyžiadal aj úpravu výrobných liniek a automobilka preto zastavila produkciu „starých“ verzii. Značka navyše spočiatku uprednostnila Model S, čo znamená, že Model X sa nevyrábal takmer osem mesiacov. Tesla však už veselo prijímala objednávky na prepracované auto, a to ešte nemala vybavené všetky objednávky na starší variant. A produkcia stála.

Čo to znamenalo pre zákazníkov? 

Samozrejme oneskorenie, na ktoré sme v prípade Tesly už – žiaľ – zvyknutí. Ľudia, ktorí si objednali Model X pred viac ako rokom tak podľa najnovších správ budú musieť počkať ešte niekoľko mesiacov, kým si svoj nový elektromobil budú môcť odviezť domov. S veľkým oneskorením tak dostanú vozidlo, ktoré síce bude nové, no prakticky bude zastaralé, keďže modernizovaný Model X si premiéru odbil už začiatkom minulého roka. 

Musk v súvislosti s dodávkami priznal chybu a tvrdí, že zlyhali pri nábehu výroby nového Modelu X, pričom sa z toho ešte stále nespamätali. Zároveň dodal, že „bolo idiotské zastaviť produkciu starého Modelu X v decembri 2020, keď bol po ňom stále veľký dopyt.“ Elektrické SUV je podľa neho veľmi náročné na výrobu a dokonca vraj ide o najkomplexnejšie osobné vozidlo vôbec. Kameňom úrazu by pritom malo byť vnútorne obloženie. 

S ohľadom na dodávky je na tom Európa oveľa horšie ako domáci trh. Ak si v Spojených štátoch teraz objednáte nový Model X Plaid (verzia s tromi motormi), podľa konfigurátoru by k vám mal doraziť v októbri 2022 a variant Dual-Motor v januári 2023. V európskych konfigurátoroch však odhadovaný termín dodania ani nenájdete (rovnako ani cenu) a pravdepodobne ani samotná Tesla netuší, kedy by nové elektromobily mohli doraziť k európskym zákazníkom. 

Zdroj: Electrek