Spoločnosť InoBat Auto a popredný svetový dodávateľ výrobných zariadení Wuxi Lead podpísali dohodu o dodávke výrobnej linky na lítiovo-iónové batérie. Wuxi Lead tak dodá zariadenie do R&D centra vo Voderadoch. Z tejto spolupráce sa však neteší len samotný InoBat ale aj Wuxi Lead. Ich predseda predstavenstva Yanqing Wang totiž vníma slovenskú firmu ako jedného z najdôležitejších partnerov v Európe.Wuxi Lead bude jediným dodávateľom vybavenia v prvej fáze projektu, pričom poskytne InoBatu kompletné zariadenie i služby. Zároveň bude celá výrobná linka vybavená digitálnym riešením od firmy Siemens. Spoluprácu s InoBatom považujeme za dôkaz kvality našich produktov, technológií a služieb. Verím, že táto pilotná linka získa celosvetovú pozornosť.“ 

Prečo si vybrali práve Wuxi Lead? 

InoBat Auto sa rozhodlo pre Wuxi Lead najmä kvôli flexibilite a kvalite ich zariadení spojených s profesionálnou podporou technického tímu v Európe. Vyjadril sa k tomu aj predseda predstavenstva spoločnosti Marián Boček: „Prvým krokom pred výrobou a dodávkou niečoho tak komplexného, ako je výrobná linka, bude reálny dizajn, o ktorý sa postará práve Wuxi Lead. Jednotlivé časti pilotnej linky by mali na Slovensko doraziť niekedy na prelome druhého a tretieho kvartálu 2022. Následne sa budú tieto časti linky montovať do jedného celku, pričom produkcia by sa mala rozbehnúť do konca roka 2022. Výstavba teda napreduje podľa plánu.

Výrobná linka, ktorú bude mať InoBat k dispozícii, je zaujímavá v tom, že využíva najmodernejšiu technológiu takzvaného vysokorýchlostného vrstvenia. To umožňuje efektívnu a presnú výrobu, no linka dokáže aj veľmi rýchlo meniť sady nástrojov. Je tak flexibilná vo formátoch a veľkostiach batériových článkov, pričom pri plnom zaťažení bude jej kapacita dosahovať viac ako 260 tisíc batériových článkov ročne. Výroba batérii na Slovensku tak bude realitou už zhruba o rok, pretože uvedenie výrobnej linky do prevádzky je naplánované na koniec roka 2022. 

Zdroj: InoBat Auto