Mobil za volantom do ruky nepatrí, na čo upozorňuje aj zákon. Čo však nerieši, sú dotykové obrazovky v aute. V dnešnej dobe už snáď nenájdete auto bez dotykovej obrazovky, prostredníctvom ktorej sa ovláda infotainment, rádio či klimatizácia. Dovolím si tvrdiť, že v mnohých prípadoch pôsobí minimálne rovnako rušivo ako telefón. Áno, sú síce moderné a pôsobia štýlovo, no ich praktickosť a rušivý faktor sú veľkými negatívami a mnohí tak nedajú dopustiť na staré dobré tlačidlá. 

Asi každý z nás sa už pristihol, že počas jazdy ťuká do obrazovky infotainmentu a venuje jej až príliš mnoho pozornosti. Skvele to má opatrené napríklad Mazda, kde počas jazdy dotyková obrazovka nereaguje. No aj to má svoje negatíva. Jaguar Land Rover však prišiel s novým riešením, ktoré podľa neho zvýši bezpečnosť a sústredenie vodiča na cestu. Vyvíja dotykovú obrazovku, ktorej sa nemusíte dotknúť. V podstate tak stráca prívlastok „dotyková“. 

Bezdotyková obrazovka

Technológia bezdotykovej obrazovky využíva umelú inteligenciu a mnoho senzorov. Tie skúmajú pohyb ruky a následne sa systém snaží predpovedať, na ktoré miesto na obrazovke by váš prst zamieril. V podstate tak „ťuknete“ na ikonku bez toho, aby ste sa museli dotknúť obrazovky. Jaguar Land Rover vyvíja túto technológiu v spolupráci s inžiniermi z Cambridgeskej univerzity a dúfa, že vďaka systému budú vozidlá o niečo bezpečnejšie, keďže umožní vodičovi sústrediť sa viac na cestu ako na ťukanie. Podľa prvých testov vraj systém dokáže zredukovať čas, ktorý vodič venuje obrazovke až o 50 %. 

Zatiaľ nie je isté kedy a či vôbec tento systém uvidíme v automobiloch koncernu Jaguar Land Rover, no vraj softvér dosiahol vysokú úroveň technologickej pripravenosti. 

Zdroj: topgear.com