Za návratom Nivy stojí nemecká spoločnosť Partisan Motors, ktorú založil Rus Jurij Postnikov. Emisné limity EÚ sa mu podarilo šikovne obísť, a to malosériovou výrobou priamo v Nemecku. Pre tento typ produkcie na území únie sa totiž vzťahujú iné emisné pravidlá a zároveň aj voľnejšie schvaľovacie podmienky či homologizácia. Návrat Nivy do Európy sa bude niesť v duchu 50. výročia produkcie VAZ. Populárne SUV preto dostalo meno Lada 50th Anniversary Edition a k dispozícii bude len 50 kusov. 

Toto je prvý vyrobený kus 

Oproti klasickej Lade Niva (teda aby som bol presný, tak Lade 4x4) dostal výročný model niekoľko dizajnových doplnkov. Medzi ne patria napríklad nové zliatinové disky kolies, pneumatiky BF Goodrich, obloženia podbehov kolies, mohutné chrániče prahov, pozmenené nárazníky, miesto pre navijak, strešné lišty, takzvaný šnorchel či modernizované svetlá. Okrem toho disponuje dané auto aj vyššou svetlou výškou. V interiéri zase zaujmú najmä čierne kožené sedačky s červeným prešívaním. Čo sa týka techniky, tá je totožná s klasickým modelom 4x4. Pod kapotou teda drieme benzínový štvorvalec 1.7 MPi 8V, ktorý spolupracuje s päťstupňovým manuálom. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Cena? Takmer 20 tisíc eur

Lada 50th Anniversary Edition je limitovanou edíciou a tak si za ňu záujemcovia budú musieť trochu priplatiť. Cena je stanovená na 19 990 eur, čo je na Ladu vcelku dosť peňazí, ale v porovnaní s cenovkami bežných moderných SUV je to stále len zlomok. Navyše, keďže sa jedná o limitovaný model, jeho hodnota bude pravdepodobne rásť. O výročnú Nivu je podľa Partisan Motors veľký záujem a postupne by vraj mohlo vzniknúť viacero verzii

Zdroj, foto: Partisan Motors