Ak to nemáte do Poľska ďaleko, výlety k našim severným susedom spojené s nákupmi sa aktuálne celkom vyplatia. Môže za to samozrejme ich dočasné zníženie sadzby DPH na základné potraviny z 5 na 0 percent a ak sa budeme „držať nášho kopyta“, tak musíme pripomenúť predovšetkým zníženie dane z pridanej hodnoty na motorové palivá z 23 na 8 percent.

Tamojšie nariadenie vlády je platné od 1. februára, potrvá pol roka a neprekvapí nás, ak časť Slovákov zoberie tamojšie prihraničné oblasti útokom. Priemerná cena benzínu totiž v Poľsku aktuálne spadla na 5,43 zlotého, teda 1,19 eura, čo znamená, že na niektorých miestach budete tankovať aj za 1,15 eura a podľa niektorých prognóz by mala cena jedného litra naturalu spadnúť až na euro a desať centov.

Priemerná cena nafty je veľmi podobná (v prepočte 1,20 eura) a niekde dokonca spadla na 1,09 eura, takže v závislosti na tom, čo tankujete, môžete na plnej napríklad 60-litrovej nádrži ušetriť od 13 do 20 eur. Pochopiteľne čím viac do auta naberiete, tým bude úspora väčšia, preto asi neprekvapí, ak nemálo slovenských motoristov napadne natankovať okrem nádrže aj do jedného či viacerých kanistrov.

Zásobiť sa väčším množstvom benzínu či motorovej nafty môže na prvý pohľad vyzerať ako výborný nápad, mali by ste si však dávať pozor, aby ste sa nedostali do rozporu zo zákonom.

Neznalosť zákona...

Ten hovorí, že „ak fyzická osoba pre svoju vlastnú spotrebu sama prepraví na územie Slovenska minerálny olej (teda napríklad motorový benzín, motorovú naftu) zdanený v inom členskom štáte Európskej únie, z takto nadobudnutého minerálneho oleja nevzniká daňová povinnosť na území Slovenskej republiky“. Má to však jednu dôležitú podmienku.

Uvedené neplatí vo chvíli, „ak fyzická osoba pre súkromné účely prepraví pohonné látky v inej než bežnej nádrži dopravného prostriedku alebo v prenosnej nádrži väčšej ako desať litrov“.

Inak povedané, tankovaním väčšieho množstva paliva mimo nádrž auta vám vzniká daňová povinnosť a zákon je v tomto nekompromisný. Naberiete do bandasky napríklad 15 litrov a do troch dní musíte podať daňové priznanie, sami si vypočítať spotrebnú daň a rovno aj zaplatiť. Neveríte?

„Daňová povinnosť vzniká dňom prepravenia minerálneho oleja na daňové územie. Platiteľ dane je fyzická osoba, ktorá prepravila minerálny olej na daňové územie, pričom je povinná najneskôr do troch pracovných dní nasledujúcich po dni vzniku daňovej povinnosti podať daňové priznanie a v rovnakej lehote zaplatiť daň. Platiteľ dane je povinný vypočítať daň sám.“

Ak vám v tejto chvíli napadlo, že by vám ono tankovanie väčšieho než povoleného množstva paliva do kanistrov musel niekto dokázať, tak máte samozrejme pravdu. Musel. Rovnako nepredpokladáme, že by sa colná správa hneď zajtra postavila pár metrov za hranicou a začala kontrolovať batožinové priestory vašich áut. Poznáte to ale... čert nikdy nespí.

Takže s tými zásobami v bandaskách radšej opatrne, pretože v prípade nesplnenia si daňovej povinnosti vám hrozia sankcie od 30 do 16 000 eur, prepadnutie nezdaneného „kontrabandu“ štátu, skrátka opletačky, ktoré za to nestoja. Na záver len pripomíname, že colný úrad „pri určovaní výšky pokuty prihliada na závažnosť, dĺžku trvania a následky protiprávneho stavu“, takže s jedným plným kanistrom vás z kože asi nikto nestiahne, sami by sme to ale zbytočne neriskovali.