Naše ulice, tak ako všade vo svete, brázdia najmä 5-miestne autá. Do nich sa nie vždy zmestia všetci členovia rodiny. Či už mnohodetnej, alebo tej so starými rodičmi. Lexus preto prišiel na trh s modelmi Lexus pre rodinu, ktoré umožnia pohodlnú a bezpečnú jazdu aj pri väčšom počte pasažierov.

Najobľúbenejší je Lexus RX L

Model RX tejto japonskej značky je európskym klientom, vrátane tých slovenských, už dobre známy. Toto veľké SUV je dostupné na našom trhu od jari 2018 aj v 7 – miestnej verzii a predáva sa pod názvom RX L. Dĺžka karosérie je rovných 5 m, čo je o  11 cm viac ako pri štandardnom modeli RX. Základná verzia Lexusu RX L predstavuje 7-miestne auto, ktoré ponúka v treťom rade dve ďalšie sklopné sedadlá s elektrickým ovládaním.  Na objednávku je možné vyrobiť vozidlo špeciálne pre 6 osôb, s dvomi pohodlnejšími sedadlami v strednej časti. 

Toto rodinné SUV disponuje bohatým príslušenstvom už v štandardnej výbave. Nájdete v nej napríklad protiikolízny systém s detekciou chodcov a cyklistov, parkovacie senzory, adaptívny tempomat pracujúci v plnom rozsahu rýchlosti, multimédiálnu knižnicu s Apple CarPlay a Android Auto alebo audiosystém Pioneer s 9 reproduktormi. Vo vyššej výbave ponúka Lexus aj HUD displej, audiosystém Mark Levinson s 15 reproduktormi a subwooferom alebo adaptívne diaľkové svetlá s novým systémom Blade Scan. Pre európsky trh používajú Japonci v tomto modeli pohon označený symbolom 450h. Ide o hybridný  systém s motorom V6 3.5 s celkovým výkonom až 313 koní. K štandardu patrí aj pohon 4x4. Ceny modelu Lexus RX L sa začínajú od 75 500 €, pričom už základná výbava je tak bohatá, že zákazník naozaj nebude nútený priplácať za vyššiu výbavu.

Veľký Lexus LX

Model LX pripomína rozmermi Lexus RX L, ale líši sa od neho konštrukciou.  Nie je to typické moderné SUV so samonosnou karosériou, ale luxusné terénne auto  s tradičným podvozkovým rámom. Vozidlo disponuje permanentným pohonom štyroch kolies, značnou svetlou výškou a za príplatok je k dispozícii aj so systémami, ktoré uľahčujú jazdu v náročnom teréne. Lexus LX sa dodáva v dvoch variantoch, a to ako 5- a 8-miestne vozidlo. Bez ohľadu na verziu disponuje tento automobil atmosférickým motorom V8 s impozantným objemom  5,7 l a výkonom viac ako 380 koní. Na vybraných trhoch je automobil k dispozícii aj s naftovým motorom V8 s objemom 4,5 litra. 

Vlajkový model LX nie je v Európe bežne dostupný. Napríklad v USA by ste za model LX s tromi radmi sedadiel zaplatili minimálne  91 580  USD, čiže v prepočte viac ako 77 000 €. V tejto cene je zahrnutá automatická štvorzónová klimatizácia, interiér s drevenými prvkami, satelitná navigácia a balík vyspelých bezpečnostných systémov.  Výbava obsahuje aj zábavný systém s dvoma displejmi pre pasažierov v druhom rade, HUD displej alebo 450-wattový audiosystém Mark Levinson s 19 reproduktormi. 

V zámorí poznajú aj Lexus GX

Ďalším luxusným terénnym autom v ponuke Lexusu je model  GX. Je menší ako LX (auto meria 4,8 m), ale má rovnako pevný podvozok. Spoločný majú aj pohon  všetkých 4 kolies. Pod kapotou sa nachádza motor V8 s objemom  4,6 l a výkonom len niečo viac ako 300 koní. S týmto modelom sa zväčša v Európe  nestretnete. Je k dispozícii len v showroooch Lexusu vo východnej Európe a možno ho kúpiť aj na Blízkom východe a samozrejme v USA . 

V zámorí je auto štandardne vybavené 7 sedadlami. V základnej cene je aj balík systémov aktívnej bezpečnosti, dvojzónová klimatizácia s prídavným filtrom, strešné okno s elektrickým ovládaním a cúvacia kamera. Vo vyšších verziách má aj trojzónovú klimatizáciu, audiosystém Mark Levinson so 17 reproduktormi  alebo zariadenie Panoramic View Monitor so systémom Multi-Terrain Monitor, ktorý umožňuje ľahšie vidieť prekážky v teréne. Divízia Lexus USA oceňuje  model GX minimálne na 53 100 USD, čiže okolo 45 000 €.

Minivan Lexus LM pre Čínu

Modely RX, LX a GX sú SUV-čka, ktoré sú na trhu už dlhšie.  Naopak Lexus LM je jedným z najnovších modelov japonskej značky. Navyše má neobvyklú karosériu minivanu. Automobil  predstavili začiatkom roka 2019 a vyrobili ho pre zákazníkov v Ázii, kde sú luxusné minivany veľmi populárne. Auto má dĺžku  niečo cez 5 metrov a miesto pre 7 osôb. Pod kapotou Lexusu LM je hybridný systém s motorom R4 2.5 alebo 3,5-litrový agregát V6 s výkonom 274 koní. Sedemmiestny model LM má po dve sedadlá v prvých dvoch radoch a tri vzadu. Na čínskom trhu má automobil v tejto konfigurácii štandardne vyhrievané a vetrané sedadlá v prvých dvoch radoch, kožené čalúnenie, audiosystém Mark Levinson so 17 reproduktormi, bohatý balík aktívnych bezpečnostných systémov a parkovacie senzory s automatickým brzdením. Štvormiestna verzia je ešte luxusnejšia a cestujúci na zadných sedadlách  v nej môžu využívať 26-palcovú obrazovku, masážny systém alebo chladničku. Lexus LM so 7 sedadlami stojí v Číne od 1, 166 milióna jüanov, čo je v prepočte zhruba 147 000 €. 

Lexus pre rodinu

Zdroj: Lexus News