Obrovský úspech auta donútil konkurenciu, aby obratom uviedli na trh podobne koncipované modely, takže vďaka Mustangu a triede „pony-cars“, ktorú založil, vznikli tiež autá ako Chevrolet Camaro, Pontiac Firebird či Dodge Challenger.

Mustang mal tiež veľký vplyv na dizajn svojej doby. Napodobňovali ho návrhári v Japonsku i Európe, pričom Ford Capri mal byť jeho ekvivalentom pre vodičov na starom kontinente.

Dnes je to už dávna minulosť, Ford ale chce, aby sme nezabudli, a preto aktuálne predstavil Mustang 60th Anniversary, ktorý úpravami odkazuje na pôvodné auto, respektíve čerpá zo štýlu originálu.

Dostal špeciálne 20-palcové hliníkové disky v odtieni Dark Gravity Grey s červenými alumíniovými stredovými krytkami vo farbe Vermillion Red. K tomu nechýbajú aj prídavné štítky na blatníkoch či veku batožinového priestoru a zvláštna plaketa 60th Anniversary na palubnej doske.

Súčasťou výbavy je aj grafika na bokoch, opäť v spomínanej červenej alebo striebornej, upravená mriežka chladiča, zatmavené svetlá z paketu Nite Pony a samotná karoséria môže byť lakovaná vo farbe Race Red, Vapor Blue či v pôvodnom odtieni Wimbledon White zo 60. rokov.

Aby sme nezabudli, Mustang 60th Anniversary bude dostupný ako kabriolet i kupé, a ak si ho vyberiete v krémovej bielej, budete mať kryty vonkajších spätných zrkadiel nastriekané vo farbe karosérie, zatiaľ čo modrá a červená dostanú strieborné kryty, odkazujúce na pôvodné chromované prevedenie.

Zmien možno nie je veľa, lenže...

Aj keď prvý Mustang bol dostupný aj s menším šesťvalcom, novinka bude dostupná výlučne s motormi V8 a je na vás, či si k nemu vyberiete manuál alebo automat.

Ak si myslíte, že balíček 60th Anniversary, ktorý bude dostupný od leta a jeho cenu zatiaľ nepoznáme, zase ako terno nevyzerá, hádať sa nebudeme. Možno by vás ale mohlo zaujať, že Ford vyrobí týchto áut len 1964 kusov s odkazom na rok premiéry, preto nepochybujte o tom, že zachovalé autá či zakonzervované modely budú časom na cene len stúpať.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

zdroj: Ford