Luxusný offroad dostal novú mriežku chladiča v charakteristickom tvare vretena a ostrejšie tvary LED svetlometov. Vďaka týmto zmenám auto viac zapadá do aktuálnej dizajnovej stratégie značky Lexus. Aktualizovali aj zoznam farieb, v súčasnosti zahŕňa Sonic Titanium, White Pearl, Mercury Grey, Black, Starlight Black, Garnet Red, Fire Agate a  Deep Blue.

Zmeny vnútri 7-miestneho offroadu

Novinkou je voliteľný dekor Dark Rose s červeným čalúnením na sedadlách a opierkach na ruky.  Táto konfigurácia pribudla k už dostupným farebným vyhotoveniam interiéru Black, Sepia a Ecru. Nová je drevená povrchová úprava Grey Sapele spolu s hliníkovými detailami. Prepracovali trojramenný volant  a zadné sedadlá dostali dva ďalšie porty USB.

S technológiou do terénu

Nový Lexus GX 460 je plnokrvné terénne auto na podvozkovom ráme, vybavené pohonom 4x4. Najnovšia verzia modelu využíva množstvo systémov, ktoré uľahčujú jazdu v teréne. Jedným z nich je Multi-Terrain Select, ktorý umožňuje zvoliť jazdné režimy v teréne a reguluje nastavenie riadiacej elektroniky podľa zvoleného programu pre jednotlivé povrchy. Vozidlo má automatický systém pre jazdu v teréne Crawl Control, ktorý v náročných podmienkach akceleruje a brzdí a umožňuje vodičovi sústrediť sa výlučne na riadenie, pomáha prekonávať kopce a vyhýbať sa prekážkam.

Najnovší  Lexus GX je vybavený aj systémom Multi-Terrain Monitor a Panoramic View Monitor, ktoré sú založené na externých kamerách. Kamerový systém Multi-Terrain Monitor ukazuje priestor pred, za a po stranách vozidla, a tak uľahčuje manévrovanie v náročnom teréne. Druhý umožňuje panoramatické zobrazovanie okolia vozidla a uľahčuje parkovanie. Lexus vybavil auto aj dodatočným systémom čistenia vzduchu - Cabin Clean Air Filter zachytáva peľ a chráni cestujúcich náchylných na alergie. Keď systém počas jazdy v meste zistí, že vzduch je silne znečistený, napríklad oxidmi dusíka alebo oxidom uhličitým, automaticky prepne klimatizačný okruh na interný. Okrem toho je schopný regulovať cirkuláciu vzduchu, aby zabezpečil v lete čo najlepšie chladenie a v zime zabránil roseniu okien.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

V8 utiahne tri tony

Pod kapotou vynoveného Lexusu GX 460 ostal osvedčený motor V8 s objemom 4,6 l. Motor s atmosférickým nasávaním má výkon 221 kW (300 k) a 438 Nm a poháňa všetky kolesá cez šesťstupňovú automatickú prevodovku. Krútiaci moment rozdeľuje medzi prednú a zadnú nápravu diferenciál Torsen. Vďaka týmto parametrom utiahne výkonný roadster príves s hmotnosťou takmer 3 tony.

K dispozícii na východe Európy, aj u susedov

Nový Lexus GX ide do predaja v Rusku, Kazachstane aj na Ukrajine. Na ruskom trhu je jeho cena od  4 758 000 rubľov, teda približne 61 700 eur. Na Slovensku síce nie je v ponuke, ale v showroomoch je k dispozícii jeho brat  - legenda Toyota Land Crusier. Alebo si preň zájdete k východným susedom.