Mercedes oznámil počas prezentácie finančných výsledkov za tretí kvartál, že definitívne opúšťa ruský trh a predáva svoje aktíva sieti predajní automobilov Avtodom. Tento krok však takmer nikoho neprekvapil. Trojcípa hviezda bola totiž jednou z automobiliek, ktoré zareagovali na ruskú agresiu prakticky okamžite a už v marci zastavila export vozidiel do tejto krajiny a rovnako pozastavili miestnu produkciu. Automobilka má pritom v Rusku aktíva v hodnote až 1,8 miliardy eur a pasíva v hodnote jednej miliardy eur. Podľa všetkého by si však Mercedes mal ponechať 15-percentný podiel u výrobcu nákladných vozidiel Kamaz.

Hlavnými prioritami pri schvaľovaní podmienok transakcie bolo maximalizovať plnenie záväzkov voči klientom v Rusku v oblasti popredajných a finančných služieb, ako aj zachovanie pracovných miest ruských divízií spoločnosti," uviedla vo svojom vyhlásení Natalia Koroleva, generálna riaditeľka ruského zastúpenia Mercedesu.

Rusko opustil už celý zástup značiek

Mercedes nie je zďaleka jedinou automobilkou, ktorá sa odhodlala k tomuto kroku. Viacero značiek buď opustilo ruský trh úplne alebo prerušilo miestu výrobu. Pred pár týždňami ohlásil svoj odchod Nissan, pričom svoje aktíva predal NAMI (Ústrednému výskumnému a vývojovému ústavu automobilov a motorov). 

Podobne sa zachoval aj Renault, ktorý okrem zrušenia produkcie predal všetky svoje akcie v Renaulte Russia mestu Moskva a zbavil sa tiež všetkých podielov, ktoré mal v spoločnosti AvtoVAZ. Ďalšou značkou, ktorá sa rozhodla odísť z Ruska je aj Toyota, ktorá už v marci zastavila produkciu vo svojej petrohradskej továrni. Až do septembra čakala a verila v zlepšenie situácie, ale pohár trpezlivosti pretiekol a automobilka ohlásila úplne zatvorenie svojho závodu.

Zdroj: Mercedes-Benz