Z dočasného prerušenia je trvalý koniec

Toyota prerušila produkciu v Petrohrade už 4. marca, teda zhruba týždňa po tom, ako Rusko napadlo nášho východného suseda a automobilka kvôli tomu prišla o dodávky viacerých kľúčových materiálov a komponentov. Značka verila v zlepšenie situácie, preto držala svoju fabriku v stave pohotovosti takmer sedem mesiacov, až do 23. septembra. V Toyote však pohár trpezlivosti očividne pretiekol a vedenie preto ohlásilo, že považuje obnovenie výroby za nereálne a činnosť petrohradskej továrne definitívne ukončí.

Dnes už bývalým zamestnancom pomôže pri hľadaní nového zamestnania napríklad školeniami a finančnou podporou nad rámec zákonných požiadaviek. 

Výstavba fabriky v ruskom Petrohrade odštartovala v roku 2005, pričom svoje brány otvorila o dva roky neskôr. Prvým vyrábaným vozidlom bola Toyota Camry, ktorú v roku 2016 doplnil model RAV4. Po plnom nábehu produkcie sa kapacita zvýšila na 100 tisíc áut ročne, ktoré boli predávané primárne na ruskom trhu, no niektoré firma exportovala aj do susedných krajín.

Čo bude s relatívne novou továrňou, v tejto chvíli nie je jasné, no viaceré média špekulujú o možnom predaji. Hovorca Toyoty jasne zdôraznil, že keď aj k tomuto kroku dôjde, továreň v žiadnom prípade nebude vyrábať ani preznačkované modely. 

Zdroj: Toyota