Dobre, asi by sme mali v prvom rade priznať, že rekordný Ford GT z roku 2006 mal k sériovému modelu dosť ďaleko. Americký superšport pochopiteľne prešiel rozsiahlymi úpravami, ale pravdou je, že je stále legálne spôsobilý vyraziť do bežnej premávky. Majiteľom je Johnny Bohmer, známy z Youtube kanálu Johnny Bohmer Proving Grounds, v ktorom testuje rýchlosť rôznych strojov v priamke. V najnovšom videu si sadol za volant svojho Fordu GT prvej generácie a rovno ním stanovil nový svetový rýchlostný rekord. 

Video neponúka zoznam jednotlivých úprav či aktuálnu technickú konfiguráciu vozidla a tak môžeme len hádať. Vo videu z roku 2018 sa hovorí o V8 twin turbo s objemom 5,4 litra, výkonom viac ako 2700 koní (!), maximálnym krútiacim momentom 2481 Nm, 6-stupňovom manuáli, pohone zadných kolies a hmotnosti 1769 kg. S najväčšou pravdepodobnosťou nechýba ani upravený výfukový systém a neprehliadnuteľné sú tiež dve veľké trubice v zadnej časti spolu s padákom. V interiéri nájdeme ochrannú klietku, ale podľa dostupných informácii v aute ostala napríklad klimatizácia či stereo. 

Ford GT zobrali na veľkú asfaltovú plochu Kennedyho vesmírneho centra na Floride, aby otestovali novú elektronickú riadiacu jednotku. Vozidlo počas tejto skúšky fungovalo tak dobre, že sa Bohmer rozhodol ostať s nohou na plyne tak dlho, ako to len bolo možné. Zároveň získal presvedčenie, že práve začal posúvať hranice tohto auta a tvrdil: „veríme, že BADD GT dokáže oveľa viac ako len prekonať rekord. V súčasnej konfigurácii máme k dispozícii ďalších 500 až 700 koní, s ktorými môžeme pracovať a skutočne zvýšiť maximálnu rýchlosť.

Hranica 500 km/h padla

Bohmer s upraveným Fordom GT zaznamenal najvyššiu maximálnu rýchlosť 310,8 míľ za hodinu, čo je v prepočte 500,18 km/h. Podľa jeho slov sa však v tomto aute skrýva ešte viac, čím má na mysli samozrejme schopnosť dosiahnuť ešte vyššie tempo. Pretože nešlo o vopred dohodnutý pokus o svetový rekord, neboli na mieste ani potrební zástupcovia Guinnessovej knihy rekordov. Veríme ale, že Bohmer bude chcieť oficiálny zápis a o pokorenie rýchlosti 500 km/h sa pokúsi ešte raz. Uvidíme, kde sa „ručička tachometra“ zastaví.