Na Volvo XC90 druhej generácie zákazníci čakali takmer trinásť rokov a aj tento model už začína presahovať obvyklý životný cyklus bežného automobilu. S príchodom elektrického Volva EX90 by sa mohlo zdať, že má veľké švédske SUV so spaľovacím motorom svoje dni spočítané, je však pravdepodobné, že si ho automobilka ešte pár rokov ponechá.

Podobne pomalšie plynie čas aj v prípade menšieho modelu XC60, aktuálna druhá generácia je však na trhu zatiaľ „len“ päť rokov a je samozrejme otázne, kedy dorazí jeho elektrický nástupca a či dostane podobné označenie EX60. Čiastočnú odpoveď dáva záber zverejnený pri premiére Volva EX90...

Vpravo na obrázku je nepochybne nová elektrická „Deväťdesiatka“. Vľavo by teoreticky mohlo byť modernizované Volvo XC40 Recharge, ale to má v pôvodnej verzii o dosť odlišné svetlá a navyše aj silueta auta je v porovnaní s EX90 dosť veľká na to, aby ním mohla byť XC40. Skôr si myslíme, že nám švédska značka nenápadne naznačuje, ako bude vyzerať budúce Volvo EX60.

Nová platforma SPA2

Interiér chystanej novinky by mohol kopírovať ten z EX90, teda že by mu mohol dominovať na výšku orientovaný stredový displej. Samotný automobil by mal vzniknúť na novej platforme SPA2 a dostať dvojicou elektromotorov s kombinovaným výkonom na úrovni okolo 400 kW (536 koní). K tomu si môžete pripočítať ešte nabíjací výkon až do 200 kW.

Volvo sa zaviazalo, že v nasledujúcich rokoch predstaví dve nové elektrické SUV a do roku 2030 bude čisto elektrickou značkou. Či to teda bude nové EX60, alebo nás Volvo prekvapí iným novým modelom, to budeme vedieť až v priebehu ďalších rokov.

Zdroj: topelectricsuv, motor1