Porovnanie cien palív: Nateraz vyhráva benzín

Podľa posledných údajov zverejnených Štatistickým úradom ešte donedávna išli nadol ceny nafty aj benzínu Natural 95. Počas 11. týždňa tohto roka stála nafta 1,57 eura. Benzín sa predával za 1,61 eura. V oboch prípadoch zaznemenal Štatistický úrad malé zlacnenie o zhruba dva centy v medzitýždňovom porovnaní. Keď sa na cenový vývoj pozrieme medziročne, nastalo zdraženie o 6,4 percenta pri benzíne a na úrovni 2,8% zvýšenia spotrebiteľských cien za naftu.

Spravodajský portál TVnoviny.sk však informuje, že ceny na čerpačkách začali tento týždeň medzičasom rásť, pričom diesel sa doťahuje na ceny benzínu. Benzín sa momentálne približuje k cenovke 1,65 eura za liter a nafta sa dostáva na psychologickú hranicu 1,60 eura za liter.

Podľa analytika Mareka Nemkyho je navyše možné, že nafta potenciálne cenou znovu predbehne benzín, píšu TVnoviny.sk. Platiť to bude za predpokladu, ak sa zvýrazní niektorá z hrozieb pre trh s palivami ako napríklad ukrajinské útoky dronmi na ruské rafinérie. Do úvahy je potrebné brať aj blížiacu sa letnú motoristickú sezónu, ktorá opäť aj tento rok s vysokou pravdepodobnosťou zvýši dopyt po tankovaní.

Zdroj: tvnoviny.sk / foto: cz.depositphotos.com