V rámci najnovšej várky vysvedčení od organizácie Euro NCAP si najväčšiu pozornosť vyslúžil Renault Zoe, ktorý pohorel a nedostal žiadnu hviezdu. Úplne inak dopadla nová Škoda Fabia. Tá v opätovne sprísnených skúškach nesklamala, vďaka dobrým výsledkom vo všetkých sledovaných oblastiach získala plných päť hviezdičiek.

Ochrana dospelých

V kategórii ochrany dospelých členov posádky má Fabia skóre 85 percent. Konštrukcia kabíny zostala pri frontálnej kolízii s čiastočným prekrytím neporušená a podľa hodnotiacej komisie hatchback dobre chráni pasažierov v oblasti panvy i kolien. Adekvátnu ochranu ponúka i pri náraze zozadu. Škoda zvládla tiež bočnú kolíziu, slabší výsledok získala akurát za ochranu vodiča pri náraze na vzdialenej strane.

Ochrana detí

Bezpečnosť detí v novom vydaní českého bestselleru ohodnotili testovací komisári na 81 percent. V prípade čelnej kolízie preukázala Fabia dostatočnú ochranu figuríny 10-ročného dieťa, model 6-ročného pasažiera preukázal slabšiu ochranu hlavy. Situácia sa otočila pri bočnom náraze. Celkovo však bola ochrana dobrá, porota ocenila aj jasné informácie o statuse airbagu pri použití autosedačky na prednom sedadle.

Ochrana chodcov

Pri kolíziách s najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky získala Škoda Fabia štvrtej generácie 70 percent. Jej predná kapota ponúkala pri kontakte adekvátnu až dobrú ochranu, výnimkou bola hrana kapoty pred predným oknom a základňa stĺpikov. Systém detekujúci chodcov či cyklistov v testoch reagoval správne.

Asistenčné systémy

Za elektronických pomocníkov dostala Fabia 71 percent. Okrem iného aj za to, že upozorňuje na zapnutie bezpečnostných pásov v oboch radoch sedadiel. Body získal aj systém Driver Alert monitorujúci únavu vodiča. Asistent udržiavania v jazdných pruhoch podľa Euro NCAP jemne koriguje smer, ale vie aj razantnejšie zasiahnuť pri krízových situáciách. Automatická núdzová brzda funguje podľa hodnotenia adekvátne.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov