Ťažko povedať, či sa konštruktéri a návrhári Volkswagenu nechali inšpirovať riešením automobilky Rolls-Royce, evidentne ale podľa patentových obrázkov nového typu stropnice išli v premýšľaní ešte o kus ďalej.

Aj keď to z nákresov možno nie je úplne jasné, do samotnej látky má byť integrované svetelné pole schopné po prepojení so senzormi auta zobrazovať pomocou optických výstražných signálov potenciálne rizikové situácie. Strop vás vďaka tomu upozorní napríklad na vozidlo pohybujúce sa v mŕtvom uhle tým, že zmení farbu na oranžovú. Ak sa v aute niekto nepripúta, bude svietiť zase červená. Tých možností je ale samozrejme oveľa viac.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Okrem osvetlenia aj ventilácia

To však nie je všetko. VW chce využiť prídavné osvetlenie k tomu, aby ste lepšie videli napríklad na kľučky, decentne rozžiariť priestor pred nohami ale systém poslúži aj ako zdokonalené svetlo na čítanie. Podobné je to aj s ventiláciou. Do stropnice môžu byť implementované desiatky či dokonca stovky malých otvorov a cez stĺpiky a strechu vháňať vzduch ventilácie na ktorékoľvek miesto v kabíne.

Či už bude studený alebo teplý, v prípade veľkých 7-miestnych áut, ako je Multivan či Touareg, tak môže suplovať funkciu v podstate až sedemzónovej klimatizácie, teda pre každé sedadlo zvlášť. Kedy by sme sa mali dočkať podobnej vymoženosti v praxi, to zatiaľ nevieme. Otázne tiež je, či sa tento typ stropnica skutočne do áut dostane. Väčšina patentov ostáva len na papieri.

Zdroj: carbuzz