Fiat 500e bude 4x drahší ako je benzínová verzia

Fiat má jednoducho príliš veľa problémov na to, aby si mohol dovoliť takýto risk a priniesť výlučne elektrickú verziu tohoto modelu. Automobilka už dlhý čas stavia len na zopár úspešných modeloch. Medzi ne nepochybne patrí Fiat Panda a bestseller model 500. Tento krok modernizácie je veľmi ťažko pochopiteľný vzhľadom na to, že najúspešnejší je najmä v krajinách ako Brazília, kde elektrický pohon ani zďaleka nie je populárny. Výrazne vysoká cena elektromobilu ľudí odrádza a o kúpu môže byť jemne zvýšený záujem len vplyvom dotácií. Kvôli stále nízkym predajom elektromobilov je jasné, že novinka nemá šancu nahradiť predchodcu. Nový Fiat 500 má stáť neuveriteľných 37 900 eur v úvodnej limitovanej edícii. Pre porovnanie cena predchodcu štartuje na 9 990 eur.

Správny krok či krok vedľa?

Tohtoročné výsledky predaja pre značku Fiat nenesú dobré správy. Trh zažíva výraznú recesiu a spolu s vplyvom koronavírusu má Fiat predaje od začiatku januára do konca októbra nižšie o 29 % v porovnaní s predošlým rokom. Tento rok cítia pokles mnohé automobilky. Pravdou však je, že Fiat nebol vo forme ani predtým. 

Nový Fiat 500

Aký je Nový Fiat 500?

Aj napriek tomu sú technické parametre elektrického modelu dostatočné, aby mohol byť skutočnou alternatívou pre zákazníkov so záujmom o spaľovací motor. K dispozícii je batéria s kapacitou 42 kWh, ktorá poskytuje dojazd podľa WLTP niekde na úrovni 300 kilometrov. Tá však nie je v základnej verzii. Výkon 87 kW (117 koní) nie je dychberúci, avšak také malé auto s okamžitým krútiacim momentom zvládne z 0 – 100 za 9 sekúnd. Treba mať na pamäti, že toto auto je určené predovšetkým na mestské, resp. prímestské trasy.  Fiat 500 tiež dostal denné LED osvetlenie, bohatšiu výbavu a dotykový displej. Dizajnom sa od predchodcu výrazne neodlišuje. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Starý typ pre istotu ostane vo výrobe s klasickými motormi

Ako zadné vrátka si Fiat necháva starý model 500, ktorého výroba a predaj naďalej pobeží. Tento model však absolvoval posledný facelift v roku 2016, a preto sa na výrobných linkách dlho nezdrží. Aj keď spočiatku šéf automobilky Fiat Olivier Francois silno popieral návrat spaľovacieho motora do nového modelu 500, zdá sa však, že už je otvorený všetkým možnostiam. Platforma nového Fiatu 500 umožňuje zástavbu hybridného či benzínového motora, čo by výrazne znížilo cenu vozidla. Ako to nakoniec dopadne s Fiatom 500 však ukáže čas a samotné predaje značky Fiat. Preto je možné, že výroba výlučne elektrického modelu sa v budúcnosti môže zmeniť.