Počas minulého roka zmenila Dacia svoje logo a zároveň zmenila hlavu svojho dizajnového oddelenia. Na jej čelo sa postavil Miles Nürnberger pôsobiaci predtým takmer 14 rokov v automobilke Aston Martin. Nedávno ho vyspovedal magazín TopGear, pre ktorý povedal kontroverzne znejúcu myšlienku.

Nový šéfdizajnér rumunskej značky tvrdí, že Duster je ich Porsche 911. Na prvé počutie sa to môže mnohým zdať ako hlúposť. Nürnberger však neporovnáva imidž či nebodaj športové schopnosti týchto modelov, ale súlad so základnými hodnotami automobilky. Úspešné SUV ich podľa neho vyjadruje svojim duchom, dostupnosťou a robustnosťou.

Tvorba áut pre masy je pôžitok

Vedúci dizajnu okrem toho priznal, že tvorba áut pre široké masy je pre neho pôžitok. Na rozdiel od modelov Aston Martin totiž svoje diela môže bežne stretnúť na ulici. Ďalšou odlišnosťou v práci pre dve diametrálne rozdielne automobilky sú materiály: v britskej firme bolo slovo plast takmer nadávka, kým v prípade rumunského výrobcu je tento materiál veľmi dôležitý a venuje sa mu veľká pozornosť.

Miles Nürnberger zároveň upozornil na fakt, že v oboch spoločnostiach je snaha o maximálnu efektivitu. Aston Martin má vysoké ceny svojich luxusných športových modelov, no nízke investície. Dacia je na tom presne naopak. Napriek tomu šéfdizajnér hovorí, že výzvy týkajúce sa jeho práce sú v oboch spoločnostiach rovnaké.

Zdroj: TopGear