Každé druhé policajné auto má viac ako 12 rokov

A skoro polovica má najazdených viac ako 200 tisíc kilometrov. To je realita vozového parku, v budúcom roku však omladne. Ministerstvo vnútra totiž uzavrelo verejné obstarávanie na 607 plug-in hybridných SUV. Špecifické podmienky polície dokázali splniť hneď tri automobilky. „Obstarávanie bolo nastavené podľa špecifikácií, ktoré stanovil Policajný zbor a jednotlivé útvary,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec.  

PHEV SUV - teda SUV so spaľovacími motormi a nabíjaním

Nové policajné autá budú pochádzať od troch rôznych výrobcov, vždy však pôjde o SUV s plug-in hybridným pohonom. Konkrétne ide o značky Toyota, BMW a KIA. Jednolivé útvary dostanú celkovo 400 kusov RAV4 PHEV, ktorej cena štartuje na 53 990 eur, 120 vozidiel typu BMW X3 PHEV (cena od 61 900 eur) a 87 nových modelov Sportage PHEV (od 39 890 eur).

Niekomu sa môže zdať divné, že polícii dodajú nové vozidlá až tri rôzne automobilky, ale policajný prezident Štefan Hamran tento krok obhajuje tým, že ani v iných krajinách nie je bežný jav, aby polícia nakupovala techniku od jediného výrobcu. Pre SUV sa rozhodli preto, že ponúkajú vyššiu všestrannosť, teda schopnosť zvládať aj ľahší terén a tiež priestrannejšiu kabínu. Policajný prezident sa vyjadril aj k špecifickým požiadavkám na nové vozidlá, pričom tvrdí, že „technická špecifikácia bola napísaná tak, aby aj bez elektromotora samotná spaľovacia jednotka mala aspoň 200 koní. To znamená, že je plnohodnotne využiteľná pre potreby našich základných útvarov.

Nový dizajn policajných vozidiel. 

Nové autá už budú mať nový policajný polep

Cena za nákup nových vozidiel sa vyšplhala na takmer 40 miliónov eur, ktorá by mala byť financovaná z plánu obnovy. V priemere tak jedno nové policajné vozidlo bude stáť viac ako 60 tisíc eur. Aktuálne rezort vnútra uzatvára s víťazmi tendra zmluvy na dodanie automobilov, pričom od podpisu začne automobilkám plynúť dodacia lehota 410 dní. Podľa ministra vnútra by však nové autá mali prísť už v prvých mesiacoch roka 2023. 

Netreba zabudnúť ani na fakt, že vozidlá už budú odeté do nových farieb, o ktorých pred pár mesiacmi rozhodli aj Slováci prostredníctvom hlasovania na sociálnych sieťach. Mimochodom, okrem nových áut dostanú policajti aj nabíjacie stanice, ktoré majú byť súčasťou väčšiny policajných oddelení. „Celkovo pôjde o 130 prípojných bodov v rámci celej Slovenskej republiky a viac ako 400 nabíjacích staníc,“ tvrdí štátny tajomník ministerstva vnútra Tomáš Oparty.

Zdroj: tvnoviny.sk