Volanty boli dlhé desaťročia viac-menej rovnaké, šlo o jednoduché guľaté obruče slúžiace na ovládanie predných kolies a prípadne klaksónu. Koncom minulého tisícročia sa to začalo meniť. Objavili sa airbagy a tlačidlá, pričom okrúhly tvar prestal byť pravidlom. Čoskoro asi tento komponent prejde ďalšou veľkou evolúciou.

Možno už počas tejto dekády sa na cestách objavia autá, ktoré budú mať schopnosti spadajúce pod 4. úroveň samostatného riadenia. Veľkú časť jazdy teda zvládnu úplne bez zapojenia vodiča. V niektorých miestach či podmienkach však stále bude musieť opraty prevziať šofér, preto vznikla myšlienka na skladací volant skrývajúci sa v autonómnom režime do palubnej dosky.

Takéto riešenie sme už videli na viacerých konceptoch. S vlastnou verziou prišiel nedávno dizajnér Lars Welten, ktorý navrhol zaujímavý dielec pre značku BMW. Pri jeho tvorbe sa inšpiroval tradičným papierovým origami. Pre uľahčenie skladania siahol po minimalistickom riešení bez množstva ovládacích prvkov, funkčnosť teda v tomto prípade ustúpila vzhľadu.

Dvojposchodový volant je potiahnutý textilom a jeho konverziu zabezpečuje skrytý mechanizmus v zadnej časti spolu s lankami prechádzajúcich do prednej časti. Zvolené riešenie dáva volantu možnosť poskladať sa do naozaj kompaktnej formy. Je však prakticky isté, že na čosi podobné v sériových autách si ešte pár rokov počkáme.

Zdroj: Yanko Design

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov