Uznávame, môže to trochu vyzerať, že sme si to teraz vymysleli, ale len predávame, ako sme nakúpili. Kia tomuto automobilu skutočne hovorí PBV, čo je skratka z anglického „purpose-built vehicle“, alebo tiež vozidlo vyrobené pre špecifické účely. A to vážne platí.

Staronové Niro s dodatkom Plus totiž bolo vyvinuté pre potreby taxislužby a okrem exteriérových zmien konštruktéri použili tenšie výplne dverí a zároveň prepracované sedadlá. Všetko s pomerne jednoduchých dôvodov – mali snahu vo všetkých smeroch ešte o niečo zväčšiť vnútorný priestor a to najmä ten na zadných sedadlách.

Plusko zatiaľ existuje len ako elektromobil a je určené pre domáci kórejský trh. Okrem modifikovaného vnútorného priestoru kabína dostala prídavné rukoväte na stredových stĺpikoch kvôli jednoduchšiemu nastupovaniu, dodatočne montované odrazky na vnútornej strane zadných dverí ako bezpečnostný prvok pre okolitú premávku a na zadnej strane operadla spolujazdca sa objavil praktický háčik na zavesenie oblečenia či menšej tašky.

Prepracovaný bol tiež multimediálny systém, respektíve stredový displej palubnej dosky, ktorý odteraz môže zobrazovať napríklad informácie z taxametra.

Má exportný potenciál?

Samozrejme Niro Plus ako kórejský elektrický taxík bude pre vás zaujímavé asi ako prísľub politika, tento model by sme však úplne nezatracovali. Kia jednak priznala, že ich „novinka“ má exportný potenciál. Zároveň dodala, že sa na vybraných zahraničných trhoch bude predávať aj s hybridným a plug-in hybridným pohonom a čo je najdôležitejšie – bude existovať aj v civilnej, teda „ne-taxikárskej“ verzii.

Čím ale netvrdíme, že by Niro so zodvihnutou strechou nemohlo u taxikárov zabodovať. Hlavne teda potom, ako Mercedes oznámil, že v budúcom roku končí s výrobou špeciálnej béžovej triedy E práve pre tento typ služieb. Kedy Plus dorazí do Európy, ale v tejto chvíli netušíme. V Kórei sa začne predávať v druhej polovici tohto roka, u nás by preto mohol byť teoreticky dostupný od roku 2023. A možno tiež ako dodávka a Kia sľubuje i akýsi variant „na voľný čas“.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

zdroj: Kia