Príchod dvojice elektromobilov potvrdil šéf koncernu Stellantis Carlos Tavares počas prezentácie výsledkov za rok 2022. Podrobnejšie informácie neprezradil, len uviedol, že obe budú úplne elektrické a pôjde o kompletne nové modely. Špekulácie začínajú tvrdiť, že jeden z nich by mohol byť ekvivalentom Jeepu Avenger, ktorý bude mať náprotivok aj od Alfa Romeo.

Dvojča Jeepu Avenger

Niektoré zdroje uvádzajú, že nový kompaktný crossover by sa mohol volať Fiat 600 a premiéru bude mať 4. júla tohto roka. Ako bude vyzerať zatiaľ nevieme, no ochutnávku možnej podoby dáva aspoň neoficiálny render od Motor1. Novinka by sa vraj mala vyrábať v poľskom závode Tychy spolu so sesterskými modelmi. Spomínaný Jeep Avenger je však dostupný aj so spaľovacím motorom a preto sa očakáva, že ak bude nový Fiat skutočne jeho dvojčaťom, pravdepodobne nemôžeme pri talianskom modeli úplne vylúčiť verziu aj so spaľovacím agregátom. 

Údajný nový Fiat Topolino.

O druhej novinke sa hovorí, že by mohlo ísť o oživené Topolino (model vyrábaný v rokoch 1936-1955) s tým, že by šlo o Citroen Ami s logom Fiat. O ňom sa začalo hovoriť v apríli 2022, no či ho Fiat predstaví tento rok je otázne. Ďalšie fámy totiž tvrdia, že novinka by mala byť elektrickým nástupcom Punta. Kde je pravda nevieme. Zároveň sa špekuluje, že Fiat chce oživiť model Multipla, známy najmä pre svojrázny nepodarený dizajn. Mala by nahradiť typy 500X a Tipo. Ak sa tento scenár naplní, stane sa tak pravdepodobne až v druhej polovici tohto desaťročia. 

Stellantis nad Fiatom očividne palicu nezlomil a s príchodom nových modelov chce taliansku značku znova nakopnúť. Či ľudovú značku zachránia elektrické modely je otázne, no bola by škoda, keby sa toto tradičné meno z automobilového trhu vytratilo.

Zdroj: Stellantis, Motor1