Konkrétne detaily možnej dohody zostávajú zahalené rúškom tajomstva, no tento krok by mohol pre Španielsko znamenať investíciu Tesly v hodnote takmer 4,5 miliardy eur. Automobilka je dlhodobo známa tým, že obdobné investície nekomentuje vopred a rovnaký prístup zvolila aj španielska strana.

Španielsko má silnú pozíciu v automobilovom priemysle ako druhý najväčší výrobca automobilov v Európe. Aktuálne snahy o prechod na elektromobilitu spolu s možným využitím dotácií a fondov EÚ robia z južnej krajiny Európy zjavne atraktívnu lokalitu aj americkú Teslu.

Ambície Tesly dobyť európsky trh nie sú žiadnym tajomstvom. Nemecká továreň Tesly v Brandenburgu je kľúčovou časťou "skladačky" v boji s lídrom európskeho trhu, skupinou Volkswagen.

Továreň oznámia asi tento rok

Excentrický Elon Musk už skôr naznačil možnosť oznámenia novej lokality pre závod Tesly do konca tohto roka.  Ak sú informácie o továrni vo Valencii pravdivé, išlo by o významný prírastok k existujúcim závodom Tesly v Spojených štátoch, Číne a Nemecku, ako aj k pripravovanej výrobe elektromobilov v Mexiku.

Takáto expanzia by mohla Tesle pomôcť zabezpečiť efektívnosť výroby a zároveň sa vyhnúť plateniu dovozných daní. Či sa Valencia naozaj stane dôležitým hráčom z hľadiska výroby elektrických vozidiel a batérií, sa dozvieme už čoskoro.

Zdroj: Notateslaapp