Tesla chce nabíjať konkurentov od septembra 2022

Nórsko je pre elektromobily zasnúbenou krajinou. V prepočte na obyvateľov či počet áut v premávke ich je tu jednoznačne najviac. Nóri však už dávnejšie narazili na problém veľkého nedostatku nabíjacích staníc. Vláda sa preto rozhodla urýchliť výstavbu ďalších staníc štátnou podporou. Chcú docieliť stav, že každých 50 km bude nabíjačka. Nórsko je pripravené masívne podporiť firmy, ktoré budú sieť nabíjačiek stavať. Keďže nejde o fazuľky, štátna podpora zaujíma aj Teslu. Podmienkou úradov však je dostupnosť nabíjačiek každému majiteľovi EV. Keďže v Európe používa tesla CCS konektor, nemalo by to byť zložité. Tesla Nórskym úradom oficiálne oznámila, že svoju sieť nabíjačiek je pripravená sprístupniť od septembra 2022.

Čo na to fanúšikovia Tesly?

Prelomová zmena má dva tábory. Jedni sa zo sprístupnenia Superchargerov ostatným značkám elektromobilov tešia. Sú za akceleráciu zelenej formy osobnej mobility a rýchleho prechodu motoristov od klasických spaľovacích áut k elektromobilom. Druhý tábor má oprávnené obavy. Celkom živo vidia zväčšenie problémov s ich dostupnosťou a zväčšené čakacie doby pri nich. Na teraz sa však zdá, že dohoda, ktorú Tesla Motors v Nórsku uzavrie, sa bude týkať len stavby nových nabíjačiek, na ktoré chcú získať dotáciu. Má ísť o 5 Superchargerov postavených s pomocou štátu. Nepôjde teda o hromadné, ani celoeurópske či dokonca celosvetové sprístupnenie supernabíjačiek všetkým. Aspoň nie v najbližšej dobe.

Podobné informácie však presakujú aj z Nemecka, kde vraj Tesla Motors už rokuje s jednotlivými vládami o podobnej podpore s podmienkou sprístupnenia siete nabíjacích staníc širokej elektromobilovej verejnosti. Ako tieto kroky Tesly vnímate vy? Dajte hlas v ankete.

zdroj: Electrek.co

JE TO SPRÁVNY KROK?
  • Nie, treba ich nechať pre majiteľov Tesiel, nech majú výhodu ( 5% )

     

  • Súhlasím, ale nech sprístupnia len tie podporené nabíjačky ( 9% )

     

  • Súhlasím, mali byť otvoriť všetky svoje nabíjačky ( 11% )

     

  • Mali to urobiť už dávno ( 4% )

     

  • Elektromobilita je slepá ulička ( 72% )

     

Odpovedalo 110 ľudí