V ostatných rokoch uviedla Toyota na cesty niekoľko pozoruhodných športových áut, ktoré spájajú čarovné písmená GR (Gazoo Racing). Do tejto rodiny už čoskoro pribudne ďalší člen. Jeho premiéru ohlásila automobilka na 1. apríla, resp. 31. marca podľa amerického času. Identitu chystanej novinky pritom nijak nešpecifikovala.

Japonský gigant vydal fotky dvoch detailov a krátke video odhaľujúce okrem nich aj čosi navyše. Na záberoch môžeme vidieť rozšírené predné blatníky s odvetrávaním a logom GR, ktoré nesú aj veľké brzdové strmene vykúkajúce spod ľahkozliatinových kolies s tenkými čiernymi lúčmi. Okrem nich upútavka zahŕňa prahy nesúce označenie štvorkolky GR-Four.

Napriek absencii oficiálnej pečiatky môžeme viac-menej s istotou hovoriť, komu tieto prvky patria. Je to dlho očakávaná Toyota GR Corolla. O tomto vozidle sa nahlas rozpráva už viac než dva roky a špekuluje minimálne dvakrát dlhšie. Samotná automobilka jeho prípravu potvrdila napríklad v decembri. Teraz ostrá verzia najpredávanejšieho auta na svete klope na dvere, premiéru bude mať už o pár dní.

Veľkú časť techniky poskytne GR Yaris

Hot-hatch spoznáme 1. apríla o pol tretej ráno nášho času. Toyota plánuje vysielať debut súčasne na dvoch dôležitých trhoch, odhalenie sa odohrá o 10.30 pred obedom v Japonsku a zároveň 9.30 večer (ešte 31. marca) na východe Spojených štátov.

Hoci do zverejnenia oficiálnych informácií nemôžeme nič tvrdiť s istotou, zákulisné zdroje hovoria o technike modelu GR Corolla jasnou rečou. Veľkú časť pohonu má prevziať z menšieho súrodenca. Očakávať tak môžeme 1,6-litrový prepĺňaný trojvalec, pravdepodobne v silnejšej verzii než má GR Yaris. Maximálnym výkonom by sa mohol teoreticky dostať k hranici 300 koní.

Okrem ostrejšie naladeného motora sa povráva, že športový kompakt ponúkne okrem manuálnej prevodovky aj dvojspojkové ústrojenstvo. Stály pohon všetkých kolies GR-Four by mal aj v tomto prípade ponúknuť variabilný pomer s rozdelením 50:50, 40:60 alebo 30:70 v prospech zadnej nápravy. Zábavný charakter môžeme brať ako samozrejmosť. Zatiaľ nie je známy začiatok predaja ani termín, kedy sa nabrúsená Toyota Corolla dostane na cesty.

Zdroj: Toyota