Fabrika sa nachádza v českom meste Kolín, pár desiatok kilometrov od Prahy, kde vyrábajú modely Toyota Yaris a Aygo X. Japonská automobilka prebrala daný závod do plného vlastníctva v roku 2021 a odvtedy do jeho rozšírenia investovala viac ako 180 miliónov eur. Aj vďaka tomu sa produkcia danej továrne v minulom roku zvýšila až o zhruba 35%, na celkový počet 202 255 áut. 

Výrobu zastavia na celý február

Toto číslo továreň v Kolíne tento rok pravdepodobne nezopakuje, keďže ju Toyota pre problémy s dodávkami komponentov zatvára na celý február. Japonská značka však nezachádza do detailov a preto v súčasnosti nevieme, či problémy súvisia s nedostatkom čipov alebo niečím iným. „Z dôvodu nedostatku komponentov v dodávateľskom reťazci budeme nútení od 31. januára dočasne zastaviť výrobu," povedal hovorca závodu v Kolíne Tomáš Paroubek.

Továreň Toyota v českom Kolíne.

Predpokladá sa, že Toyota len vo februári vyrobí celosvetovo približne 750 000 vozidiel, z toho 300 000 v Japonsku a 450 000 áut v ostatných továrňach po celom svete. Okrem českého závodu však bude musieť automobilka na dva dni prerušiť výrobu aj v japonskej továrni Toyota Motor Corporation Motomachi, kde sa vyrábajú športové modely GR Yaris a GR Corolla. 

Problémy s dodávkami komponentov pochopiteľne narúšajú plány najväčšej značky sveta, ktorá začiatkom roka oznámila, že musela vykonať niekoľko zmien vo výrobnom pláne pre rok 2023. Revidovaný plán predpokladá, že v tomto roku vyrobia až 10,6 milióna vozidiel. Spoločnosť však stanovila základný objem výroby s rizikovým rozpätím kolísania smerom nadol o približne 10 %.