To štylistické a vývojové centrum Toyota Europe Design (ED2) vo francúzskom Nice nepripomíname náhodou. Japonci naň upozorňujú hneď v úvode svojej tlačovej správy. A ak je pravda, čo tvrdia, zaujímalo by nás, prečo je potom Compact Cruiser podobný konceptu FT-4X z roku 2017, ktorý ale navrhli a postavili zamestnanci Calty Design Research v Kalifornii.

Samozrejme dá sa to vysvetliť analogickým zadaním, zdieľaním myšlienok či priamo ľudí v oboch tímoch, skôr by sme ale mohli trochu popustiť uzdu fantázii a povedať, že Toyota jednoducho neváha investovať čas i peniaze do práce na projekte, ktorý považuje za životaschopný a v rámci svojich vývojových oddelení na dvoch kontinentoch hľadá to najlepšie možné riešenie.

Aj preto si myslíme, že Compact Cruiser EV s veľkou pravdepodobnosťou smeruje k sériovej výrobe, navyše Toyotu teraz postrčil tým správnym smerom i taliansky magazín Auto&Design, ktorý novému konceptu udelil cenu Car Design Award 2022. Že to Japonci nepovažujú za samozrejmosť, dokazuje okrem iného i oficiálna stránka európskeho zastúpenia automobilky, ktorá na túto udalosť vyslovene upozorňuje.

Pokiaľ ide o možnú techniku, ak má byť CC EV skutočne elektromobil, mohol by dostať modulárnu platformu eTNGA, ktorú aktuálne využíva nová Toyota bZ4X, sesterské Subaru Soltera i nový Lexus RZ 450e. Presné rozmery konceptu nepoznáme, mal by byť o niečo menší, spomínané šasi je ale dostatočne flexibilné, aby bolo možné ho upraviť.

Dizajn pochopiteľne hodnotiť nebudeme, na to sú povolanejší a už to vlastne urobili, mohli by sme ale dodať, že Compact Cruiser si berie hromadu detailov z histórie. A aj keď nevyzerá vyslovene retro, spojitosť s modelom FJ Cruiser, predovšetkým ale pôvodnými Land Cruisermi je neprehliadnuteľná.

Pre Toyotu by to mohla byť odpoveď na pripravovaný sériový elektrický Jeep, ale nemôžeme vylúčiť ani fakt, že bude existovať i hybridný variant, alebo prevedenie čisto so spaľovacím motorom, ako bola zamýšľaná i pôvodná štúdia FT-4X. V takom prípade by auto malo otvorenú cestu všade, kde nie sú nastavené také striktné emisie ako v EÚ.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 15 obrázkov

zdroj: Toyota