Získaním 1/5 podielu sa zo SoftBank stane jeden z najväčších akcionárov Uber-u.

Japonský gigant SoftBank Group dostal to, čo chcel. Dostal sa k 20 % podielu „už prepravcu“. Ako prvý priniesli túto informáciu ešte v starom roku The Wall Street Journal. Pomocou tejto operácie sa SoftBank stane jedným z najväčších akcionárov spoločnosti Uber Technologies. Vďaka podielu získajú 2 miesta v celej správnej rade.

Zdá sa, že Japonci získali podiel mimoriadne výhodne. Hodnota celého Uberu sa na konci roka pohybovala zhruba na úrovni 48 miliárd dolárov. Pol roka pred tým sa jeho trhová hodnota pohybovala o 20 miliárd dolárov viac, a to už nie sú žiadne drobné. 


Dokonca sa v zákulisí šepká, že SoftBank prevezme iba 15 % podiel. O zvyšných 5 % sa vraj zaujímajú ďalší členovia konzorcia.

Uber teda bude najnovším prírastkom veľkého portfólia spoločnosti SoftBank. Čo ešte vlastnia? V roku 2012 kúpili spoločnosť Sprint, v roku 2016 britský ARM a v roku 2017 Boston Dynamics. SoftBank však medzičasom stavilo na podiely aj v obdobných spoločnostiach, medzi ktoré patria napr. čínsky Didi Chuxing, Grab v juhovýchodnej Ázii, alebo Ola v Indii.  

Som celkom zvedavý, ako sa celá táto spolupráca bude vyvíjať a ako to celé dopadne. Možno to bude výhodný krok pre všetkých.

Zdroj: theverge.com

Foto: rttnews.com/