Meno Passat je dodnes fenoménom. V 90. rokoch bol medzi našimi prvými podnikateľmi obľúbeným artiklom, ale zároveň sa často stával aj terčom krádeží a pozmeňovaní identifikačných znakov. A dodnes je vo svojej triede etalónom.

Aktuálna generácia onedlho končí. Tá budúca by síce ešte mala prísť aj so spaľovacími motormi, ale dostupná bude už len ako kombi. Ako Passat pred 50 rokmi začínal? Poďme sa na to pozrieť...

Passat B1

Volkswagen si pre výstavu v Essene pripravil niekoľko špecialít, obzvlášť najstaršie verzie. Pýchou stánku VW má byť úplne prvý Passat z roku 1973. Konkrétny pôjde o verziu B1 LS, ktorá je súčasťou AutoMuseum, má identifikačné číslo 2 a ide o najstarší zachovaný Passat na svete.

Passat B1 kombi

Druhým kúskom expozície bude Passat B1 L kombi z roku 1974. Ten patrí k prvým vyrobeným kombíkom, keďže tie sa začali vyrábať v januári uvedeného roka. Tento konkrétny kus je lakovaný v bielej farbe Atlas a pod prednou kapotou má 1,3-litrový zážihový štvorvalec s výkonom 40 kW (55 koní).

Passat B2

Tretím exponátom bude Passat B2 CL Formula E z roku 1983, teda už druhá generácia. „Dvojkový“ model bol predstavený v októbri 1982 a je výrazne väčší ako predchodca. Formula E bola v ponuke ako inovovaný model s takými vymoženosťami, ako je napríklad jeden z prvých jednoduchších systém Start-Stop. Vystavený model v striebornej farbe tiež oslávi okrúhle jubileum, má 40 rokov.

Passat B3

Štvrtým „mladíkom“ do partie je už model tretej generácie v jeho najlepšom prevedení: GT G60 Syncro. Iste, niekto by za vrchol mohol považoval šesťvalec VR6, ale kompresorom preplňovaný štvorvalec si dnes už len tak nekúpite. Tretie vydanie bolo v porovnaní s predchdcami odlišné aj v tom, že dostalo priečne uložené motory. Tento konkrétny kúsok z roku 1991 bude na výstave jednoznačne žiariť.

Passat B2 electronic

Posledným automobilom, ktorým si VW pripomenie spomínané okrúhle výročie, je Passat B2 Electronic z roku 1983. Aj keď môže meno tohto modelu v niekom evokovať elektromobil, realita je trochu iná. Išlo svojho času o lifestylový koncept s pohonom všetkých kolies a rozsiahlou elektronickou výbavou, napríklad navigáciou či palubným infotainmentom (samozrejme, veľmi jednoduchým v porovnaní s tým, čo poznáme dnes). Takže ak máte v termíne od 12. do 16. apríla čas a VW je vám blízke, nenechajte si túto príležitosť v Essene ujsť. A samozrejme výstava Techno Classica nie je len o Volkswagene či Passate. Čakajte stovky iných unikátnych veteránov.

Zdroj: Volkswagen