V dnešnej dobe už nemajú svetlá len svou klasickú funkciu. Už takmer v každom novom aute nahradili tradičné halogény LEDky alebo dokonca organickými diódami, ktoré poznáte pod skratkou OLED. To dodáva výrobcom neuveriteľné možnosti a podľa potreby dokáže vozidlo jednotlivé segmenty svetiel stlmiť, či naopak rozjasniť. Trendom posledných rokov sú aj rôzne svetelné efekty či pozdravy pri odomknutí a zamknutí auta. Áno, viacero z vás si možno povie, že ide o absolútne bezvýznamnú vec, no určitý wau efekt tam určite je. Ford sa však rozhodol vydať inou cestou. Cestou praktickosti.

Populárny pickup Ford F-150 je od tohto roka možné vybaviť novým systémom Onboard Scales, ktorý v reálnom čase dokáže zvážiť náklad na korbe. Že ste o tomto systéme už počuli? Je to veľmi pravdepodobné, nakoľko ho Ford predstavil už pred pár mesiacmi. Prečo si však túto zaujímavú funkciu nepripomenúť? 

Hmotnosť nákladu indikuje zadnými svetlami

Ak ste niekedy prevážali väčší a najmä ťažší náklad, možno ste sa párkrát škrabali na hlave, dumajúc, či ste už náhodou neprešvihli nosnosť vozidla. Pri bežných osobných autách skôr ojedinelá záležitosť, no v prípade pickupov celkom bežná vec. Ford sa preto rozhodol do modelu F-150 implementovať systém Onboard Scales, ktorý informuje o využití užitočného zaťaženia, a to hneď tromi spôsobmi. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Tým najzaujímavejším a azda aj najšikovnejším je indikátor integrovaný v zadných svetlách. V každom sú štyri červené vertikálne umiestnené diódy fungujúce podobne ako indikátor nabitia telefónu. Čím vyššia je váha nákladu, tým viac ich svieti. Ak však prekročíte povolené zaťaženie, horná LED začne blikať. Samozrejme, tento spôsob detekcie zaťaženia je skôr orientačný a ak chcete poznať presné hodnoty, stačí sa pozrieť na stredový dotykový displej v aute, alebo si otvoriť aplikáciu FordPass v telefóne. 

Ide o veľmi zaujímavú novinku, ktorú ocení každý, kto pravidelne preváža väčší náklad. Ford F-150 zároveň dostal aj nové adaptívne tlmiče a práve tie umožnili automobilke spraviť z tohto pickupu praktickú pojazdnú váhu. Ich primárnou funkciou je však zvýšiť komfort jazdy, pričom sú schopné udržať mieru tlmenia a odskoku bez ohľadu na celkové zaťaženie vozidla. 

Zdroj, foto: Ford