Je celkom fascinujúce sledovať vodičov schopných vojsť často bez zaváhania so svojim či služobným autom do rozvodneného brodu, ktorý ani pri najlepšej vôli nie je možné nazvať hlbšou mlákou.

Dobre, v časoch, keď je tam menej vody, je to nevinne vyzerajúce miesto, nad ktorým by ste sa asi nepozastavili. Zbierka odpadnutých evidenčných čísel zdokumentovaných na mapách Googlu je však dôkazom, že tu nie je núdza ani o dramatickejšie situácie.

O tie sa samozrejme starajú samotní vodiči, ktorí z nejakého dôvodu bohorovne ignorujú meradlo postavené pri lávke. To pomerne presne ukazuje, aká je aktuálna hĺbka brodu a sranda pre divákov a starosť pre šoférov to začína byť zhruba od dvoch stôp, teda v prepočte asi 60 centimetrov.

Pre offroady s nasávaním vyvedeným na úroveň strechy, traktory či nákladné vozidlá nepredstavuje Ruffordský brod žiadny zásadný problém, pre ostatné autá je to ale zjavne nezriedka smrtiaca pasca. Pýtate sa, prečo tam niekto vletí skoro bez spomalenia a nechá si vodu preliať cez kapotu a bežne i cez predné okno? Alebo prečo niekto na takom mieste ešte zrýchľuje, aby dosiahol to isté? Na obe otázky môžeme povedať len toľko, že absolútne netušíme.

Aj kvôli evidentnej absencii zdravého rozumu (to miesto sa dá podľa mapy jednoducho obísť), ktorý sa nedovtípi, že voda môže v lepšom prípade zničiť „len“ elektroniku a v horšom po nasatí väčšieho množstva dokonca samotný motor, nehovoriac o premočenom interiéri, sa Ruffordský brod stal populárnou a známou lokalitou, ktorú dokumentuje hneď niekoľko ľudí na YouTube. A vďaka nim sa na mokré divadlo môžete pozrieť tiež. Obrazového materiálu existuje dosť na to, aby ste mali o program postarané na pár večerov.