Pri svojom debute na autosalóne v Moskve spoločnosť Volkswagen odhalila podľa slov automobilky robustnú a odolnejšiu verziu svojho obľúbeného päťmiestneho SUV. Faktom je, že namiesto toho, aby naň nacapili niekoľko jednoduchých tvrdých plastových doplnkov a šlus!, Tiguan OFFROAD dostal novo tvarovaný predný nárazník, ktorý zväčšuje jeho nájazdový uhol zo 16 na 24 stupňov a pod jeho agregát namontovali spodný ochranný kryt. Táto verzia je viditeľne robustnejšia, ako tie bežné cestné, k čomu prispelo viacero detailov, ktoré si OFFROAD požičal od modelu Tiguan Adventure, predstaveného v Austrálii koncom minulého roka.

Nafta žije

OFFROAD bude k dispozícii v Európe s viacerými motormi (stále vrátane naftových), medzi nimi 2,0 TSI s výkonom 132 kW (180 k) alebo 2,0 TDI s výkonom 110 kW (150 k). Kombinované budú výlučne so sedemstupňovou automatickou dvojspojkovou prevodovkou DSG a so systémom pohonu všetkých kolies VW 4Motion. Vodič bude mať k dispozícii funkcie systému Active Control a známe štyri režimy jazdy - on-road, off-road, offroad individual a sneh -  v ktorých budú „zložité“ situácie pomáhať riešiť asistenčné systémy.

Zvonka sa model do nepohody odlišuje nielen novým nárazníkom a ochranným krytom motora v matnej striebornej farbe, ale aj čiernymi strešnými nosičmi a krytmi zrkadiel či čiernymi chrómovými prvkami a napríklad aj nápisom OFFROAD na béčkovom stĺpiku.  K dispozícii bude v šiestich rôznych farbách kombinovaných s možnosťou čiernej strechy pre voliteľný balík “OFFROAD Plus”. Stáť bude na štandardných 18-palcových diskoch z ľahkej zliatiny Sebring, ale pre tých, ktorí to s tým terénom nemyslia až tak vážne, budú v ponuke aj 19- alebo 20-palcové kolesá.

Vnútri interiéru sú sedadlá s poťahom Austin, volant a hlavica radiacej páky samozrejme z kože, kovové pedále, hliníkové ozdoby a povinné odznaky OFFROAD. Chýbať nesmú zásadné gumové podlahové rohože, ktoré budú zbierať hlinu ciest ťažkého terénu. Otázka je, ako často sa doň verzia OFFROAD dostane, lebo žiadne ďalšie prvky skutočného off-roadera som niekde nenašiel. Nemôžem si pomôcť, ale k plnohodnotnému naplneniu misie „off-road“ mi stále niečo chýba. Ale povedzme, že pre reálny každodenných život príjemná zmena.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Foto: VW