Čo je teda správne? Je pre Slovákov celoročná pneumatika tou správnou cestou? A čo by mal každý vodič pred kúpou celoročnej pneumatiky vedieť?

Pre koho boli vlastne celoročné pneumatiky vyrobené?

Prvá celoročná pneumatika bola predaná v roku 1977. Vyrobila ju spoločnosť GoodYear a volala sa Tiempo. Tieto pneumatiky boli navrhnuté a vyrobené pre krajiny s miernym podnebím, pre ktoré sú charakteristické vlhké a mierne zimy. Cieľom bolo vyrobiť pneumatiku, ktorú by vodiči nemuseli prezúvať počas roka a pritom im poskytla bezpečnú a komfortnú jazdu v priebehu celého roka.

Nižšie nájdete ponuku na celoročné pneumatiky vo všetkých rozmeroch za najlepšie ceny od svetoznámych výrobcov. 

Dá sa s celoročnými pneumatikami ušetriť?

V podstate najčastejší dôvod, prečo sa niekto rozhodne pre celoročné pneumatiky, je ušetriť. Na čom vlastne šetríme?

Prezutie – pneumatiky sa prezujú len raz a kým sú spôsobilé na jazdu netreba ich prezúvať (vyvažovanie odporúčame pred každou sezónou)

Životnosť – výrobcovia uvádzajú, že celoročné pneumatiky majú dlhšiu životnosť ako sezónne – pomalšie sa opotrebovávajú.

Uskladnenie – keďže auto využíva len jednu sadu pneumatík, nie je potrebné uskladňovanie pneumatík.

Cena – celoročné pneumatiky sú napr. od letných drahšie cca od 6% do 15% podľa výrobcu a kategórie pneumatík.

Aká je životnosť celoročných pneumatík

Celoročné pneumatiky majú hrubší dezén a preto trvá ich opotrebovanie dlhšie ako pri sezónnych pneumatikách. Samozrejme treba brať do úvahy štýl jazdy, terén a denný počet najazdených kilometrov. Ak ste mestský vodič, ktorý najazdí cez deň málo kilometrov a nejazdíte na dlhé trate, len sem-tam na výlet s rodinou, celoročné pneumatiky sa opotrebujú oveľa pomalšie ako keby ste rozvážali denne tovar po celom meste a širokom okolí.

Tiež treba brať do úvahy, že hĺbka drážky sa pri celoročných pneumatikách berie odlišne ako pri sezónnych. Kým pri letných pneumatikách sa výmena odporúča pri hĺbke drážky 1,6 mm, pri celoročných sú to 3 mm. V zime je to tiež odlišné. Zimné sa odporúča meniť pri 4 mm, ale celoročné už pri 5 mm. Ak vezmeme do úvahy, že celoročné pneumatiky používame počas celého roka, je možné, že ich budeme musieť vymeniť už po dvoch rokoch.

Pre aký typ auta sú vhodné celoročné pneumatiky?

Dnes už nájdete celoročné pneumatiky pre každú kategóriu vozidiel. Výrobcovia sa snažia navrhovať stále nové a nové dezény, vylepšené novými technológiami. Je len na majiteľovi vozidla aby sa rozhodol (na základe najazdených kilometrov, štýlu jazdy, podnebiu v ktorom sa pohybuje) aké pneumatiky si vyberie. Ak sa rozhodne pre celoročné pneumatiky, nájde si vhodný typ na SUV, VAN alebo osobné auto.

Záver
Aj keď dnes sa dajú kúpiť kvalitné celoročné pneumatiky aj v shop-e Gumywebshop od renomovaných európskych výrobcov pneumatík, určite ich nepovažujte za plnohodnotnú náhradu zimných pneumatík. Odporúčame ich do ročných období – jar / leto / jeseň – ak berieme do úvahy počasie na niektorých územiach Slovenska. Ak budete bývať v oblasti s miernou zimou bez mrazu a snehu, môžete dať celoročkám šancu.