Z Bratislavy a blízkeho okolia je najbližšia maďarská čerpacia stanica MOL v Rajke. Aké je tankovať tu počas pochopiteľnej palivovej psychózy? V sobotu 19.03. o 15 h tu v čakalo odhadom 40 áut. No nie v jednom rade. Ku káždému zo 4 stojanov stálo po 10 naštartovaných áut. Kým som prišiel na rad, prešlo asi 25 minút. Samotné tankovanie aj so zaplatením mi napriek jedinému zamestnancovi za okienkom netrvalo viac než 5 minút. S pánom som sa skusmo bavil po slovensky (maďarsky neviem ani nadávať) a šlo to bez problémov. Je možné platiť tu kartou, aj v hotovosti.

Domáci na palivo v radoch nestoja. Asi vedia kedy prísť :)

Napriek tomu, že Rajka je do značnej miery obývaná Slovákmi, stále tu žijú aj domáci. A nie každá obec v okolí má svoju čerpačku. Táto čerpačka je spádovou pre viaceré maďarské obce. V radoch na palivo však s madarskými EČV nebolo jediné auto. Drivivú väčšinu tvoria autá zo Slovenska. No bolo tu nejedno auto z Rakúska, ale z Ukrajiny a dokonca z Poľska.

Aktuálne ceny palív v Maďarsku. Cena benzínu 95 a základnej nafty bude rovnakých 480 ft garantovaná do polovice mája 2022.

Benzín aj nafta majú rovnakú cenu 480 ft

Maďarská vláda ešte v novembri 2021 pre boj s infláciou a stúpajúcou cenou ropy nariadením zastropovala ceny PHM. Vtedy nik netušil, že vo februári začne vojna o Ukrajinu. Tá, pochopiteľne, poslala ceny ropy (palív) do rekordných hodnôt. Aj keď Slovensko je široko-ďaleko jedinou krajinou, kde je nafta lacnejšia než benzín, tankovať v Maďarsku sa dnes už oplatí mnohým obyvateľom, nie len tým žijúcim v pohraničí z Maďarskom. Orbánová vláda totiž stanovila cenu základnych palív - benzínu 95 a klasickej nafty na 480 forintov. Čerpacie stanice verné zvykom teda tieto dve palivá predávajú za 479,9 ft. Pri súčasnom kurze 375 forintov za euro stojí liter základných phm v Maďarsku v prípade nafty a benzínu rovnakých 1,28 €. V prípade benzínu 95 sa jedná o viac než 41 centový rozdiel, nafta je tu lacnejšia o 32 centov. Z centra hlavného mesta je to 20 km. Od obchvatu D4R7 pri Lužnom moste je čerpacia stanica MOL Rajka vzdialená 11 km. Tankovacia turistika sa teda veľmi vyplatí. Čím väčšiu nádrž auto má a čím prázdnejšia je, tým lepšie. Táto čerpacia stanica je otvorená denne od 05 do 23h. Času je teda viac než dosť. Je zrejmé, že podobných čerpačiek je pozdĺž našej južnej hranice naozaj dosť.

Maximálne 100 litrov na osobu a max. 10 l v kanstri

Legislatíva obmedzuje množstvo paliva, ktoré môžete jednorazovo natankovať. Limit je až 100 litrov na osobu. Poviete si, že s 5 člennou rodinou si skvelo načapujete 500 litrov. To však nie je možné, teda nie úplne. Okrem nádrže auta si môžete naplniť maximálne jeden 10 litrový kanister. Ak to množstvo v iných nádobách prekročíte, ste povinní za prechod hranice platiť spotrebnú daň. Inak hrozí pokuta do 16 tisic eur! 

Lacné palivo bude v Maďarsku do polovice mája 2022

Pôvodne malo zastropovanie v Maďarsku platiť 3 mesiace. Teda od novembra do januára. Vláda medzičasom toto pre ľúdí populárne a pre petrolejárske spoločnosti takmer likvidačné rozhodnutie predĺžila. Regulácia cien palív by mala u trvať minimálne do polovice mája 2022. Ak u nás palivá nezlacnia, tankovacia turistika Slovákov z južného slovenska bude do Maďarska bežná záležitosť. A treba povedať, že veľmi výhodná. Spomeniete si, kedy boli ceny palív u nás nižšie než 1,3 €?

AKÝ MÁTE NÁZOR NA TANKOVANIE V MAĎARSKU?
  • Tankujem tam už roky ( 9% )

     

  • Začal som pred nedávnom ( 21% )

     

  • Nechcel som, no už začnem ( 33% )

     

  • Nechodím a ani nebudem ( 10% )

     

  • Pre vzdialenosť sa mi to nevyplatí ( 26% )

     

Odpovedalo 323 ľudí