Bezpečnosť, najmä tá pasívna, je pri elektromobiloch stále veľmi pretriasanou témou. Pri autách so spaľovacími motormi sú mechanizmy ich poškodení pri nehode za roky ich používania zmapované veľmi dobre a záchranné zložky, posádka, či neskôr servisy vedia, čo čakať. Pri elektromobiloch máme stále veľa neznámych a najmä správanie trakčných batérií pri nehode vyvoláva nemalé otázniky. S tým samozrejme súvisí aj výška škôd po nehode, ktoré sú pri elektrických autách vyššie ako pri tradičných modeloch so spaľovacími motormi. Nechala si to zistiť veľká poisťovňa.

Zrýchlenie mimo kontroly

„Naše podrobné analýzy ukazujú, že hlavné riziká nehody sa neobjavujú pri spomaľovaní, ale paradoxne pri prudkej akcelerácii,“ hovorí Michael Pfäffli z poisťovne, ktorá prieskum platila. Ako potvrdili odborníci, až polovica vodičov z prieskumu priznala, že museli prejsť nácvikom, aby svoje výkonné elektrické autá bezpečne zvládali. A aby toho nebolo málo, pri nehodách týchto áut údajne vznikajú o 30 % vyššie škody. Veľký výkon vyžaduje aj citlivé dávkovanie plynu pri parkovaní, poisťovňa v súvislosti s tým uvádza, že riziko parkovania s vysokovýkonným elektromobilom rastie o 46 % (pri neskúsenom vodičovi).

Ako problematická sa ukazuje aj vyššia hmotnosť elektrických áut. Pri skúmaní následkov nehody auta ťažkého 2000 kg sa zistilo, že pri strete so starším autom sa poškodenie protistrany zväčší o 10 %. Ťažké autá sú samozrejme aj tie so spaľovacími motormi, poisťovňa skôr poukazuje na skutočnosť, že hmotnosť je pri nehodách výrazne negatívnym faktorom a treba s ňou niečo robiť. Zaujímavou časťou výskumu bolo simulované nedobrzdenie elektrického auta pred kruhovým objazdom a jeho „prelet“ krížom cez križovatku. Pri viacerých autách sa potvrdilo, že ich trakčné akumulátory nie sú na tento typ nehôd dobre prispôsobené a chýba im dostatočná mechanická ochrana zospodu. Ako presne poisťovne získané dáta využijú, nekomentovali, už dávnejšie sa však viaceré poisťovacie domy nechali počuť, že momentálne skúmajú prevádzku elektromobilov a následne budú určovať reálne sadzby ich poistenia. Momentálne ceny poistenia elektrických áut totiž neodrážajú skutočnosť a majú byť skôr jedným z nástrojov motivujúcich ku kúpe elektrického auta.

zdroj: NewMobility