Najmenší člen rodiny športovo-úžitkových Bavorov debutoval v roku 2009, po šiestich rokoch dostal druhú generáciu. Aktuálne prichádza čas na ďalšie striedanie stráží. Fotky maskovaných prototypov ho avizujú dlhší čas, počas výročnej konferencie ukázala automobilka novinku na prvom obrázku. Ten zachytáva elektrickú verziu s označením iX1.

Z jednoduchej dizajnovej skice sa zdá, že malé SUV bude mať poriadne agresívnu prednú časť. Dominujú jej prepojené ľadvinky prednej masky s modrým lemom. Akcenty s týmto odtieňom prezrádzajú elektrickú náturu a nájdeme ich aj v ostro tvarovanom nárazníku. Nahnevaný výraz pripravovaného BMW podčiarkujú diódové svetlomety.

Dojazd 412 až 438 kilometrov

O technike elektromobilu zatiaľ nevieme bližšie informácie, no využije piatu generáciu pohonu eDrive. Dojazd na jedno nabitie podľa normy WLTP by mal podľa odhadov dosahovať 412 až 438 kilometrov. Zatiaľ nie je definitívne, aká veľká je batéria a aké parametre má pohon. Na bližšie technické informácie si ešte budeme musieť niekoľko mesiacov počkať.

Debut elektrického modelu iX1 príde koncom roka. Ešte skôr však plánuje BMW uviesť spaľovacie varianty typu X1, v ponuke nemá chýbať ani plug-in hybrid. Tieto modely sa budú v niektorých dizajnových detailoch od elektromobilu odlišovať. Ponúknuť majú benzínové i naftové motory, pričom modelový rad by mala obohatiť aj športovo ladená verzia M35i. Pod jej kapotou sa asi objaví zážihový dvojliter.

Zdroj: Carscoops