Počas 36. ročníka Medzinárodného festivalu automobilov v Paríži totiž porota zložená z odborníkov na dizajn udelila Bugatti Bolide titul najkrajší hypercar na svete. Tvary modelu Bolide mimochodom ocenil v jednom svojom videu aj známy návrhár Frank Stephenson, ktorý je v danom odvetví veľkou kapacitou.

Do súťaže mohli byť prihlásené iba vyrábané vozidlá. Druhou podmienkou bola cena nad 60 tisíc eur. Dynamický dizajn a vysoké výkony boli tiež podmienkou, ale práve v tomto sme Bolide nič nechýba. Pod futuristickým zovňajškom totiž ukrýva 8,0-litrový motor W16 so 4 turbami, ktorý produkuje závratných 1361 kW (1850 koní) a 1850 Nm krútiaceho momentu. A to všetko pri váhe len 1240 kg, čo dáva neuveriteľný pomer 1,49 koňa na 1 kg hmotnosti. Bolide aj vďaka tomu zrýchli na 100 km/h len za 2,2 s, pričom dvojnásobnú rýchlosť (200 km/h) zvládne z miesta len za 4,4 sekundy! To sú skutočne parametre z iného sveta. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Jeho vznik bol inšpirovaný filozofiou zameranou na pomer výkonu a hmotnosti, ktorou mladý Ettore Bugatti v 20. rokoch minulého storočia prevrátil svet motoršportu naruby. Navrhoval ľahké a obratné áut, ako napríklad Type 35, ktorý bol prakticky neporaziteľný. Bolide je vyvrcholením tejto filozofie, čistej v dizajne i účele,“ hovorí šéf dizajnu špeciálnych projektov Bugatti Nils Sajonz.  

Najkrajším superšportom je Maserati MC20

Kategória hypercarov však nebola jediná, v ktorej sa súťažilo na akcii v roku 2021. Audi Q4 e-tron Sportback napríklad získalo cenu pre najkrajší showcar (priznám sa, že sám neviem, čo táto kategória znamená), DS Aero Sport Lounge zvíťazilo v kategórii najkrajší koncept, Mercedes-Benz Vision AVTR je najkrajšie futuristické auto a najkrajší superšport na svete je Maserati MC20. 

Zdroj, foto: Bugatti