Najprv sme tu mali len airbag vodiča a spolujazdca. Potom konštruktéri pridali bočné predné, neskôr hlavové (či už dnes „záclonové“) aibagy a potom aj bočné airbagy vzadu. Ďalším krokom boli airbagy pre kolená pod palubnou doskou, v zadných pásoch či dokonca vzduchové vaky pre chodcov či cyklistov, ukryté pod prednou kapotou. Poslednou novinkou sú stredové airbagy medzi prednými sedadlami a onedlho by mohol prísť ďalší typ, tentokrát airbag v kufri.

Ten si nechal nedávno patentovať Ford. A čo by mal chrániť? No, jednoznačne pasažierov pred letiacimi predmetmi z kufra smerom vpred. Ak si myslíte, že batožina by mala byť v prípade kombíkov rozumne rozložená a nemala by prekračovať úroveň krycej roletky, a ak presahuje, mala by byť dôkladne upevnená, ste na správnej ceste. Lenže teória je jedna vec a prax, bohužiaľ, iná.

Mnohí vodiči sa týchto pravidiel nedržia a práve im by mohol tento airbag pomôcť v prípade dopravnej nehody. Jednotlivé prvky systému by boli umiestnené v podlahe a v jednom z bočných stĺpikov, aby sa airbag správne rozvinul. V patente je potom spomenutý aj väčší model, ktorý by pokračoval až nad hlavy zadných cestujúcich.

Do série ešte ďaleko

Celý systém by mal fungovať podobne ako zvyšné airbagy, teda bude napojený na celú sieť ochranných prvkov a o jeho aktivácii rozhodnú senzory priečneho a pozdĺžneho zrýchlenia. Samozrejme patent neznamená, že túto novinku čaká automaticky sériová výroba. Predpokladáme ale, že Ford skúma možnosti, cenu a možno i záujem zákazníkov, takže cesta zadného airbagu je zatiaľ otvorená.

zdroj: Ford