Šéf Renaultu vysvetľuje, že mu údajne nejde v prvom rade o to, či dokáže Tesla nízkymi cenami odlákať zákazníkov preč od francúzskej značky. De Meo vidí riziko v tom, že stratégia neustálych zmien cenotvorby zo strany Elona Muska môže viesť k tomu, že v konečnom dôsledku poškodí celkovú povesť elektromobilov medzi zákazníkmi.

Hrozí, že stratia dôveru v skutočnú hodnotu svojich vozidiel, myslí si šéf Renaultu. Práve z tohto hľadiska majú byť problémom (nielen) Tesly priveľmi variabilné ceny jej vozidiel meniace sa aj niekoľkokrát do roka. Novoročná vlna veľkých zliav Tesla, prenikla aj do Európy a ťažiť z nej môžu i zákazníci susedných krajín.

Renault tvrdí, že nechce naskočiť na rovnakú vlnu a, naopak, plánuje vraj „chrániť“ hodnotu svojich áut. V praxi to znamená, že automobilka v dohľadnej dobe žiadne zlacňovanie nechystá. Platí to aj pre nemecký Volkswagen, ktorého zástupcovia už odmietli príchod podobných zliav.

Tesla so strategickou výhodou

Automobilky stále čelia problémom v dodávateľskom reťazci, predovšetkým čo sa týka čipov, ale aj univerzálnejších problémov s logistikou a vyšších nákladov vplyvom vysokej inflácie v ekonomike. Tesla má pritom z tohto hľadiska dôležitú konkurenčnú výhodu, keďže dlhodobo kladie dôraz na nezávislé procesy naprieč svojím podnikaním. Vysoká marža dáva automobilke manévrovací priestor na obdobné „cenové hry“ a to presne teraz aj Tesla využíva.

Platím pritom, že masívne zľavy americkej automobilky vyvolali nielen veľký záujem, ale stretli sa aj s nevôľou mnohých zákazníkov, a to napríklad v Číne. Konkrétne boli (neprekvapivo) nespokojní tí motoristi, ktorí si nové auto kúpili len pár dní pred začiatkom výpredajov. Zaplatili tak ešte pôvodnú, výrazne vyššiu cenu.

Presne to je reputačná daň, ktorú musí Tesla znášať, ak chce dynamicky v čase meniť ceny svojich áut. Čo sa týka maximalizovania dopytu po jej výrobkoch, táto stratégia zatiaľ zafungovala. Akokoľvek racionálne a zmysluplne môžu znieť, slová šéfa Renaultu treba nepochybne vnímať v kontexte trhového súboja automobiliek.

Zdroj: Giga.de / foto: cz.depositphotos.com