Poľská reakcia na zdražujúce pohonné hmoty kvôli inflácii a skokovému rastu cien energií na burzách bola svojho času rýchla a razantná. Tamojšia vláda v snahe pomôcť svojim občanom už 1. februára vyrukovala s takzvaným „inflačným štítom“, ktorým znížila DPH na základné potraviny z 5 na 0 percent a predovšetkým zredukovala daň z pridanej hodnoty na motorové palivá z 23 na 8 percent.

Po invázii Ruska na Ukrajinu síce aj v Poľsku vyleteli ceny pohonných hmôt do výšin a ešte začiatkom júna stál liter benzínu 1,73 eura (v porovnaní s cenou 1,17 eura v polovici februára), lenže to bolo v čase, keď ste za liter Naturalu dali u nás o 12 centov viac a odvtedy padali poľské ceny oveľa razantnejšie ako u nás.

Aj preto dnes stojí liter benzínu v Poľsku v priemere 1,547 eura a nafta 1,606 eura, zatiaľ čo u nás sú skoro o 29 a 26 centov drahšie. Pôvodne malo spomínané protiinflačné opatrenie u našich severných susedov platiť len do konca júla a od zajtrajšieho dňa sa malo daňové zaťaženie spomínaných komodít vrátiť do starých koľají, lenže v tejto chvíli je všetko inak.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok oznámil, že jeho vláda predlžuje platnosť úľav až do konca tohto roka. To okrem iného znamená, že Slovákom bývajúcim v rozumnej vzdialenosti od hraníc sa bude aj naďalej vyplácať jazdiť k nim nakupovať jednak potraviny a samozrejme tankovať. V prípade plne 50-litrovej nádrže benzínového auta totiž predstavuje úspora zhruba 15 eur a u vozidla s naftovým motorom ušetríte pri rovnakom objeme približne 13 eur.