Nie je žiadne tajomstvo, že počas najbližších rokov uvedie Maserati do predaja viacero elektromobilov. Svoju budúcnosť načrtlo už počas premiéry superšportu MC20. Prvotinou v tomto smere bude GranTurismo, nasledovať má Grecale. Obe elektrické verzie týchto typov teraz talianska automobilka prezentuje na oficiálnych fotografiách.

Ďalšiu generáciu dvojdverového kupé s prívlastkom Folgore (blesk po taliansky) sme už mohli vidieť pred necelým mesiacom, zatiaľ stále s ľahkou kamuflážou. Tá nechýba ani na čerstvých záberoch z jazdy riaditeľa materského koncernu Stellantis Carlosa Tavaresa po okruhu Formula E na pôde Ríma. Maskovanie ním vedeného prototypu veľa neskrýva, okrem základných tvarov karosérie nápadne pripomínajúcich originál sú viditeľné aj svetlomety evokujúce Maserati MC20 či tvary nárazníkov.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Výrazným dizajnovým prvkom sú dvojfarebné disky kolies s netradičnou štruktúrou. Tento dizajn bude pravdepodobne poznávacím znamením elektromobilov Maserati, rovnaké ráfiky má totiž obutý model Grecale Folgore. SUV na batérie ukazujú Taliani celkom bez kamufláže. Od nedávno odhalených spaľovacích príbuzných sa okrem kolies odlišuje výplňou prednej masky, tvarmi nárazníkov a absenciou výfukových koncoviek.

Zatiaľ poznáme len zopár údajov

V prípade elektrického SUV teda čakáme viac-menej len na oficiálne parametre. Maserati v minulosti avizovalo krútiaci moment 800 Nm a napätie 400 V, spomenulo tiež 105 kWh akumulátor. Na ďalšie technické informácie si zatiaľ musíme počkať.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 12 obrázkov

O kupé GranTurismo Folgore zatiaľ automobilka nepovedala nič konkrétne. Zo zákulisia však na verejnosť presiakli čísla, ktoré znejú viac než zaujímavo. Podľa nich by mal pohon pozostávať z troch elektromotorov s celkovým výkonom vyše 1 200 koní. Ak sa to potvrdí, Maserati by mohlo mať jeden z najsilnejších sériových elektromobilov vôbec. Jeho výroba sa v továrni Mirafiori rozbehne na budúci rok. Je pravdepodobné, že na trh príde v roku 2023 aj elektrické SUV.

Zdroj: Maserati