Divízia batériových modelov Mercedes-EQ predstaví už 19. apríla novinku v podobe veľkého luxusného športovo-úžitkového elektromobilu, ktorý bude v portfóliu značky vedený ako trieda EQS SUV. Interiér tohto vozidla samozrejme už poznáme, automobilka nám ho ukázala v polovici marca a ak máte chuť pripomenúť si ho, fotografie nájdete v galérii.

Luxus z triedy EQS sedan

Nové EQS SUV sa bude od júna 2022 vyrábať v severoamerickej továrni vo Vance, v štáte Alabama, odkiaľ sa bude vyvážať do Európy a samozrejme aj do zvyšku sveta. Ide o batériový ekvivalent triedy GLS a technikou elektrickej limuzínu EQS, pričom kabína ponúkne tri rady sedadiel a priestor pre sedem cestujúcich. Dizajn je veľmi podobný sedanu – je to opäť zmes palubnej dosky pripomínajúcej jeden obrovský displej (MBUX Hyperscreen) s integrovanou ventiláciou a hromadou kože, alcantary a ambientného ovetlenia.

Samozrejmosťou bude pohon 4Matic, avšak nie taký, ako ho poznáme z bežných modelov so spaľovacím motorom. Mechanické prepojenie medzi prednou a zadnou nápravou nebude potrebné, respektíve o koordináciu otáčok kolies sa postará elektronika, čím konštruktéri ušetrili priestor pre posádku. Batérie umiestnené pod podlahou bude dodávať japonská spoločnosť Envision AESC a okrem štvorkoliek budú s veľkou pravdepodobnosťou existovať i základné modely s pohonom len zadných kolies.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 12 obrázkov

Zdroj: Mercedes-Benz