Euro NCAP začína nový rok testov ohliadnutím na uplynulých dvanásť mesiacov a udelením cien s názvom Best in Class 2021. Celkovo sa veľmi známej a rešpektovanej medzinárodnej organizácii podarilo otestovať 33 automobilov a môžeme povedať, že vo všeobecnosti sú dnes nové modely (pokiaľ ide o bezpečnosť) na veľmi vysokej úrovni.

To sa samozrejme neznamená, že sa občas nenájde nejaký prepadák, horké pilulky musel po zverejnení decembrových výsledkov prehltnúť hlavne Renault za nulový výsledok elektrického Zoejednu hviezdičku pre Daciu Spring. Lenže na druhej strane je nutné zdôrazniť, že z uvedeného počtu noviniek až 22 získalo plné päťhviezdičkové hodnotenie. Čo je s prihliadnutím k stále prísnejšej metodike veľmi slušné.

Euro NCAP dnes pochopiteľne nehodnotí len pasívnu bezpečnosť, teda schopnosť áut zabrániť najhoršiemu priamo pri nehode, ale i bezpečnosť aktívnu, inak povedané schopnosť vozidla vyhnúť sa nebezpečnej situácii alebo jej priamo zabrániť či zmierniť následky. Aby boli výsledky prehľadnejšie, sú rozdelené do štyroch častí: ochrana dospelých, ochrana detí, ochrana chodcov a cyklistov a asistenčné systémy.

Tých „Najlepších vo svojej triede“ bolo len zopár, pričom Michiel van Ratingen, generálny tajomník Euro NCAP, pripomína, že to automobilky s ohľadom na nedostatok polovodičových súčiastok či kvôli pandémii koronavírusu nemali vôbec jednoduché. A o tom viac vyzdvihuje víťazov i autá na druhých miestach, ktoré boli tým najlepším zdatným súperom.

Manažérske a výkonné vozidlá/Elektromobily

Víťaz oboch segmentov i celkovým víťazom: Mercedes-Benz EQS

Ochrana dospelých – 96 %
Ochrana detí – 91 %
Ochrana chodcov – 76 %
Asistenčné systémy – 80 %

Druhé miesto v oboch segmentoch: Polestar 2

Veľké SUV

Víťaz: Škoda Enyaq iV

Ochrana dospelých – 94 %
Ochrana detí – 89 %
Ochrana chodcov – 71 %
Asistenčné systémy – 82 %

Druhé miesto: BMW iX

Malé SUV

Víťaz: Nissan Qashqai

Ochrana dospelých – 91 %
Ochrana detí – 91 %
Ochrana chodcov – 70 %
Asistenčné systémy – 95 %

Druhé miesto: Volkswagen ID.4

Malé MPV

Víťaz: Toyota Yaris Cross

Ochrana dospelých – 86 %
Ochrana detí – 84 %
Ochrana chodcov – 78 %
Asistenčné systémy – 81 %

Druhé miesto: Volkswagen Caddy

Malé rodinné autá

Víťaz: Škoda Fabia

Ochrana dospelých – 85 %
Ochrana detí – 81 %
Ochrana chodcov – 70 %
Asistenčné systémy – 71 %

Druhé miesto: neudelené

zdroj: Euro NCAP