Ja sám poznám niekoľko ľudí, ktorí pri probléme jednoducho napodobnia zvuk. Alebo privezú auto a povedia „no počúvaj, čo to môže byť?“ Skutočne šalamúnska otázka. V dobe, keď je v autách množstvo systémov, ktoré robia zvuk už len z princípu svojej funkčnosti, je odhalenie toho neprirodzeného zvuku skutočne ťažké.

Bez diagnostiky ani na krok

Jednoducho sa dnes bez poriadnej diagnostiky nezaobídete. A práve preto Škoda prišla s novinkou, s aplikáciou, ktorá podľa prednastavených zvukových slučiek dokáže rozpoznať konkrétnu zvukovú stopu a priradiť ju k nahratému problému.

Takzvaný Sound Analyser aktuálne testuje 245 predajcov Škoda v 14 krajinách. Aplikácia nahrá zvuk z vozidla a následne ho porovná s prednastavenými zvukovými stopami. V minulosti boli obľúbené služby, ktoré po nahratí úryvku pesničky dokázali z databázy rozpoznať konkrétnu pesničku. Niečo podobné by teda malo byť aj v prípade Sound Analyser-u.

Aktuálne by vraj aplikácia mala rozpoznať problémy z riadenia, kompresora klimatizácie či dvojspojkovej prevodovky DSG. Neskôr pribudnú ďalšie zvukové stopy. Základom aplikácie je algoritmus neurónových sietí. Najskôr uskutočnia záznam na spektogram, ktorý zobrazí akustické signály graficky. Umelá inteligencia by to mala porovnať a analyzovať odchýlky.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Neviem si zatiaľ naživo predstaviť, ako to bude vyzerať. Či príde do servisu zákazník s vozidlom a technik uprednostní zvukový analyzátor pred poriadnou diagnostikou? Skôr by som videl zmysel v podobnom systéme, avšak dostupnom na voľnej báze (stiahnuteľné medzi zákazníkmi) a tí by pri nejakej odchýlke dokázali pomocou takéhoto prístroja aspoň čiastočne analyzovať problém a tak by mal servis na začiatku menej práce. Alebo je to utópia? Vyjadrite sa v diskusii.

Zdroj: Škoda TS