Niekoľko podobných projektov, ktoré automobilky ukázali až po dlhšom čase, by sme v histórii veru našli. Hoci nie je to žiadnym pravidlom, skôr výnimkou. Napríklad také BMW Goldfisch s V16 alebo rovnako Mercedes s jeho W18. Podobné to je aj s aktuálne predstavenými Porsche konceptmi.

Porsche 919 Street

Ide o dizajnové štúdie z rokov 2005 až 2019. Podľa automobilky ľudia na celom svete milujú nadčasový dizajn áut Porsche, toho základom sú práve vizionárske koncepty, ktoré sa mnohokrát nedostanú na verejnosť.

Najprv náčrt

V rámci projektu automobilka zverejnila aj postupy, ako k daným dizajnovým konceptom prišli. Prvotným je náčrt, z ktorého ďalším krokom je 3D model. Najprv sa však vyrábajú modely v mierke 1:3 a až neskôr 1:1. Na rozdiel od vývoja produkčného auta, kde vyvíjajú viacero modelov, sa projekty takýchto konceptov sústreďujú na jediný tvar modelu.

Podľa Michaela Mauera, zodpovedného za dizajn Porsche, existujú 2 spôsoby, ako sa bude značka vyvíjať. Buď vylepšuje svoje výrobky postupne, alebo dá priestor voľnej kreativite. A práve preto automobilka zo Zuffenhausenu vyvíja koncepty, ktoré najprv verejnosti neukážu a sú skôr modelovou dieľňou dizajnérov.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Jedným z mnohých je hliníkové Porsche 919 Street z roku 2017. Bolo vyvinuté na technike špeciálu Porsche 919 Hybrid. Pod škrupinou je karbónový monokok. Ďalším je Porsche Vision Spyder z roku 2019. Ten pripomína Porsche 550-1500 RS Spyder z roku 1954. Cieľom tohto modelu bolo rozvíjať dizajnovú identitu Porsche pre 21. storočie.

Porsche Vision Spyder

Vízia spoločnosti je zhmotnená do Porsche Renndienst z roku 2018. Tá je interpretáciou rodinnej koncepcie pre 6 osôb a ukazuje spojenie športovej značky s rodinnými génmi. Vodič napríklad sedí na centrálnom sedadle a pohonom je elektromotor. Tieto a mnohé ďalšie „odtajnené“ koncepty si môžete prehliadnuť v knihe Porsche Unseen. Cena je 68 eur, čo nie je na takýto typ knihy a od výrobcu Porsche až tak nekresťansky veľa.

Zdroj: Porsche

Porsche Vision Renndienst