Nové BMW XM má pod kapotou preplňovanú V8, ktorú dopĺňa elektromotor a celkovo spolu ponúkajú výkon 480 kW (653 koní) s 800 Nm, teda parametre podobné konkurentovi z Ingolstadtu, Audi RS Q8. Cena bavorskej novinky je však o 39 tísic eur vyššia a štartuje na čiastke až 171 810 eur. Značka však verí, že si môže dovoliť dať na XM takúto cenovku a presne vie, akých zákazníkov zaujme. 

Cieľovkou budú majitelia konkurenčných SUV

Šéf BMW M Frank van Meel a viceprezident pre zákazníkov, značku a predaj Timo Resch si myslia, že nové BMW XM zaujme najmä súčasných majiteľov luxusných SUV a preberú tak aj zákazníkov konkurencii. „Veľa ľudí, ktorí jazdia na Lamborghini Urus alebo Mercedese G hovoria: 'Chcem niečo také aj od BMW,' a tak to bola pre nás logická voľba,“ hovorí van Meel. 

Rovnaký názor zastáva aj Timo Resch, ktorý tvrdí, že nové XM nemusí prilákať súčasných majiteľov „eMkových" modelov, ale cieli práve na zákazníkov, ktorí už jazdia na konkurenčných prémiových SUV typu Urus, Bentley Bentayga alebo Range Rover. Pochopiteľne veľa majetnejších motoristov XM len pridá do svojej garáže k zbierke ostatných SUV, no niektorým konkurentom BMW zákazníkov určite preberie. 

Nové XM nebude primárne oslovovať európsku klientelu. Jeho hlavným trhom bude Severná Amerika, pričom Resch dodáva, že veľmi dôležitá je tiež Čína a Blízky východ, ktorý uzatvára trojicu najdôležitejších trhov pre nové SUV.  

Zdroj: Motor1