Rozpoznávanie tváre patrí k technológiám, ktoré môžu výrazne uľahčiť prístup k vášmu telefónu. Áno, môžeme polemizovať o tom, že v prípade úspešného hackerského útoku môže dôjsť k zneužitiu pomerne citlivých údajov, vrátane odtlačkov prstov, no veríme, že dané spoločnosti majú túto záležitosť patrične zabezpečenú. A táto technológia si momentálne razí svoju cestu aj medzi autá. Prvou značkou na svete, ktorá sa rozhodla implementovať ju, je Genesis, konkrétne jej model GV60 pre rok 2023. Kľúč už nebudete potrebovať, stačí sa na svoje auto „len pozrieť“.

Fyzický kľúč vám už netreba

Novinku Kórejci pomenovali Face Connect a majiteľom nového GV60 skutočne umožní prístup k svojmu vozidlu len prostredníctvom „načítania“ ich tváre. To všetko vďaka elektronike schopnej spracovať obraz a zároveň sa učiť. Stačí, ak sa raz dostanete do vozidla pomocou fyzického kľúča, nastavíte si profil pre rozpoznávanie tváre a následne sa budú dať všetky budúce zamykania, odomykania a štartovania motora vykonať len vďaka vašej prítomnosti.

Genesis tvrdí, že systém sa používa veľmi jednoducho, na strednom stĺpiku je LED indikátor, ktorý vizualizuje stav vozidla a poskytuje potvrdenie vždy, keď je systém aktivovaný. Automobilka tiež ubezpečuje, že žiadne biometrické údaje sa nikdy nenahrávajú a neukladajú na diaľku mimo HMI (rozhranie človek-stroj) vozidla. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Kórejská značka verí, že podobne ako v prípade telefónov aj táto technológia uľahčí používanie ich produktu. Podľa automobilky je rozpoznávanie tváre ideálne pre outdoorové aktivity, ako je plávanie, lezenie či beh, pri ktorých nie je úplne vhodné mať pri sebe fyzický kľúč. Odpadne vám tak jedna starosť a nemusíte sa strachovať, že kľúč náhodou niekde zabudnete alebo stratíte. 

S novým modelovým rokom GV60 bude zároveň k dispozícii aj takzvaný digitálny kľúč. Inými slovami, elektrický crossover bude jeho majiteľ môcť odomknúť/zamknúť pomocou mobilu či chytrých hodiniek. Genesis tak prináša pomerne slušné technické vychytávky a bude zaujímavé sledovať, či sa pridajú aj ostatní výrobcovia. Predsa len, v konkurenčnom boji nechce ostať pozadu nikto. 

Zdroj: Genesis