Agentúra Reuters tvrdí, že informácie o začiatku sériovej produkcie elektrického pick-upu na konci roka 2023 pochádzajú od dvoch ľudí oboznámených s plánmi Tesly, lenže žiadne ďalšie podrobnosti neuvádza a spoločnosť Tesla na ich žiadosť o komentár nereagovala.

Elon Musk počas konferenčného hovoru, počas ktorého komentoval výsledky Tesly za tretí kvartál 2022, uviedol, že prípravy Cybertrucku sú už „v záverečnom kole“. Pred akcionármi popísal súčasný stav novinky ako „tooling“, inými slovami, že sa pripravuje jej výroba. Okrem toho Tesla uvádza, že chystá továreň v Austine pre nový model, pričom „skorá produkcia“ by mala začať už v polovici roka 2023. 

To, že sa pomaly schyľuje k spusteniu linky na Cybertruck, naznačuje tiež príspevok spoločnosti IDRA Group na LinkedIn, v ktorom tvrdia, že dokončili 9000-tonový lis Giga Press, pomocou ktorého sa budú vyrábať niektoré komponenty novej Tesly. Stroj je vraj zabalený a pripravený na odoslanie. 

Odklad výroby prebehol už niekoľkokrát

Zhruba milión držiteľov rezervácii na nový elektrický pick-up čaká veľmi trpezlivo. Americký výrobca totiž posunul začiatok produkcie hneď niekoľkokrát. Pôvodne mala odštartovať už na konci roka 2021, neskôr bola odložená na záver 2022, potom na začiatok 2023 a teraz sa hovorí o polovici či dokonca konci budúceho roka. V prípade Tesly to však nie je ničím nezvyčajným. Veď podľa Muska sme mali už v roku 2020 jazdiť v autonómnych Modeloch. 

Záujemcovia si v každom prípade ešte chvíľu počkajú. V máji tohto roka navyše značka prestala prijímať objednávky mimo Severnú Ameriku. Musk tvrdil, že ich majú viac, ako sú schopní dodať počas prvých troch rokov výroby. 

V súvislosti s Cybertruckom existuje stále pomerne dosť nezodpovedaných otázok. A jednou z mnohých je cena. V roku 2019 bola oznámená základná cenovka na úrovni 40 tisíc dolárov, ale v októbri 2021 ju Tesla zo stránky stiahla a aj samotný Elon potvrdil, že bude iná, ako pôvodne zverejnená. Mnohých by tiež zaujímalo, ako dokázala Tesla vyriešiť ostré hrany na karosérii, ktoré by legislatívou rozhodne neprešli, už kvôli predpisom na ochranu chodcov. V prvom rade si ale budeme musieť počkať na sériovú podobu tohto auta.

Zdroj: Reuters